Behöver man tvätta sin katt?

Generellt behöver kattägare inte tvätta något mer än kattens toalett, kattlådan. Katter tvättar nämligen sig själva genom att slicka sin päls ofta.

Långhåriga katter behöver ibland hjälp att tvätta sin päls för att undvika tovig eller smutsig päls. Detsamma gäller nakenkatter som på grund av att de inte har en päls inte kan suga upp det fett som huden utsöndrar. Har du en bondkatt behöver du generellt inte tvätta din katt. Katter är väldigt bra på att hand om sig själva och kräver generellt mindre underhåll än andra husdjur. Istället för att tvätta din katt kan du istället kela med den. Katter kan nämligen hjälpa till att minska stressen hos oss människor. Du som kattägare kan minska eventuella spänningar endast genom att stryka din väns huvud, beröringen som släpper ut endorfiner i hjärnan, vilket gör dig lyckligare. 

Kattlådan måste rengöras

Alla katter som ska ha en kattlåda, för att göra sina behov i, inomhus som vanligen brukar placerasd i badrummet eller i tvättstugan. Både innekatter och utekatter ska ha möjlighet att gå på toalett inomhus. Placera lådan där den är lättillgänglig för din katt och där den i lugn och ro kan utöva sina behov. Lådan bör rensas från klumpar 2-3 gånger om dagen. Utöver det bör insidan av kattlådan rengöras från sand och , urin- och avföringsrester. Med lite hushållspapper, vatten och lätt doftande rengöringsmedel kan du enkelt torka av sidorna.

Katter är mycket renliga

Katten är renlig eftersom att den mår bra av att vara det. Genom att underhålla kattlådan dagligen trivs katten som bäst, samtidigt som kattlådan ser trevligare ut och luktar mindre. Kattlådan bör rymma en stor mängd kattsand som ger den större grävmöjligheter att täcka sin avföring utan att störas av tidigare klumpar. Kattlådan ska vara av den storlek att katten kan röra, sträcka och vända sig om utan problem. När du rensar kattlådan kan du göra dig uppmärksam på om kattens avföring ser annorlunda ut. Avföringen kan nämligen visa viktiga tecken på kattens hälsa.

Om du har flera katter är det optimala att ha en kattlåda för respektive katt. Var 3e - 4e månad är det dags att byta all sand i lådan samt att rengöra den ordentligt. Om kattlådan har mycket repor från klorna, är det klokt att rengöra den oftare då bakterier kan fastna i dem.

Rekommenderade produkter:

    Vår kattlåda fyller sin uppgift med bravur. Den är mycket enkel att rengöra och hålla fräsch. Köpt till vår

     insats, tak och lucka för att smidigt ta med den på resan.

     Vårat kattströ är 100 % naturligt och miljövänligt med en mycket god uppsugningsförmåga.

Scroll