Varför har min hund har dålig andedräkt?

Hundar som har dålig andedräkt är ett vanligt problem och det finns många bra åtgärder för att förebygga din hunds andedräkt. Ofta luktar hundar inte så gott i munnen, främst för att de inte borstar sina tänder eller kan använda tandtråd som vi människor. Därför behöver din hund din hjälp med att få tänderna borstade flera gånger gång i veckan.

Några vanliga orsaker till dålig andedräkt hos din hund:

  • Tandsten, inflammerat tandkött eller skador på tänderna kan bidra till dålig andedräkt.

  • Mat som samlats i läppveck kan göra att bakterier uppstår som skapar otrevlig lukt.

  • Även mat som kan ha fastnat i svalg eller strupe kan vara en orsak även om det är ovanligt.

  • Rutten mat eller om hunden ätit något som luktar illa kan tillfälligt påverka andedräkten.

Hunden kan få tandlossning

Ibland kan dålig munhygien leda till att hunden börjar tappa sina tänder, detta är särskilt vanligt hos mindre raser. Detta är mycket allvarligt då hunden kommer att få svårt att få i sig mat och näring då den inte kan tugga utan tänder. Du som hundägare ansvarar för att din hund ska må bra och ha friska tänder för ett långt liv.

Tandsten är vanligt hos hundar

Tandsten är även en vanlig orsak till att hunden har dålig andedräkt. Det kan vara svårt att själv få bort tandsten på hunden och ibland kan man behöva boka en tid hos veterinären för att söva hunden och ta bort all tandsten ordentligt. Detta kan behöva göras några gånger per år för att säkerställa att din hund har bra munhygien och förebygga tandlossning. Ett sätt att undvika det är att regelbundet borsta din hunds tänder, helst varje dag.

Det finns även bra godis och tuggben som gör att hunden utsöndrar saliv som bidrar till att minska uppbyggnad av tandsten och bakterier.

 

Rekommenderade produkter:

 Husse's snacks bidrar till en god andedräkt, undviker tandsten och innehåller inga färgämnen. Den varken luktar eller kletar och är även enkel för magen att smälta.

Scroll