Dietmat och bantningsfoder för hundar

Alla hundar har olika behov av foder beroende på storlek, ålder och aktivitetsnivå. För hundar som har speciella behov finns foder som är särskilt framtagna för att främja deras hälsa. Dietmat finns för flera typer av behov kopplade till prestation och hälsa. Det lönar sig att leta efter rätt foder eftersom dietfoder tillverkas med innehåll för olika syften. Att välja fel foder till en hund med speciella behov kan göra mer skada än nytta. Kontakta en veterinär för hjälp att välja specialfoder.

Övervikt hos hundar

För överviktiga hundar finns bantningsfoder som innehåller rätt näring och gör hunden mätt, men samtidigt innehåller den mindre energi. Även kastrerade och lågaktiva hundar kan behöva ett lightfoder i syfte att förebygga övervikt. För friska hundar bör ett bantningsfoder kompletteras med fysisk aktivitet. Husse's bantningsfoder fungerar utmärkt för mindre aktiva hundar som behöver gå ner i vikt. 

Hundens hälsa

Foder med fibrer och lättsmälta proteiner är bra för hundar med känslig tarm och diabetes. För hundar med diarré finns lättsmält specialfoder med extra energi eller mindre energi beroende på hundens behov. Foder anpassade för diabetes innehåller ofta mindre stärkelse och mer protein. För att undvika allergener finns foder utan spannmål. Hundar med känslig hud kan må bättre av ett foder med färre proteiner och extra omega-3 och antioxidanter. Åldrande hundar kan behöva foder som förebygger problem med leder, tänder och urinvägar. Foder som förebygger problem med njurarna och urinvägarna innehåller ofta mindre protein, magnesium och fosfor. Välj ett veterinärmedicinskt foder enligt rekommendation till hundar som har allvarliga hälsoproblem.

Högpresterande hundar

Valpar som växer fort behöver mycket energi och extra mineraler, vilket är särskilt viktigt för storvuxna raser. Dräktiga och digivande tikar behöver också mer energi i sitt foder för att inte tappa hull. Vuxna hundar som används som tjänstehundar, brukshundar eller i jakt har stora behov av energi i fodret eftersom de rör sig mycket. Foder med högt energiinnehåll kan även användas för hundar som behöver gå upp i vikt.

 

Scroll