Få din valp rumsren

Att få din valp helt rumsren tar vanligtvis mellan 4 och 8 månader. Alla hundar är olika och det är därför inte förvånansvärt om det tar lite kortare eller längre tid.

Husse's bästa tips

Ha stort tålamod

Det är viktigt att du har tålamod när du försöker få din valp rumsren och undvik att brusa upp dig när valpen inte förstår vad du vill att den ska göra. Unga valpar har dålig kontroll över sina kroppsfunktioner och olyckor inomhus kommer med sannolikhet att hända. Att bli arg underlättar varken för dig eller för din valp. Sådana förhållanden kommer antagligen bara resultera i att valpen blir rädd för dig och att den i framtiden kommer att undvika att uträtta sina behov nära dig. Det vill du förstås inte ska hända.

Välj viktiga tidpunkter

Valpar behöver ofta kissa efter lek eller när de vaknar samt bajsa direkt efter matintag. Ta promenader vid de tillfällena för att undvika olyckor inomhus.

Bär ut valpen

Det är ofta enkelt att ta upp valpen direkt efter att den sovit eller lekt klart. Den kissar sällan i din famn när du håller i den. Bär valpen hela vägen ut och låt den göra sina behov när ni kommit ut och du har satt ner den på en bra och trygg plats. Beröm valpen när den gjort sina behov. Upprepa detta och den kommer förstå med tiden att den ska endast göra sina behov utomhus.

Tidningspapper

Det är ofta rekommenderat att placera din valp på tidningspapper i början. Det kan finnas en risk and hunden inte förstår när du tar bort tidningspappret och fortsätter kissa inomhus. Eller att hunden börjar föredra att kissa på tidningspapper som hen gjorde som ung valp och det kan resultera i att den inte kissar nog på promenader.

Tidig morgon och sen kväll

Det tar valpar ofta ungefär 6 månader innan de har växt nog för att kunna hålla sig över natten. Därför är det rekommenderat att i början går ut med hunden på promenader sent på kvällen och tidigt på morgonen för att undvika olyckor under natten.

Ge valpen rutiner

När du rastar din hund i början kan det hjälpa om du går till samma rastplats. Det kommer hjälpa hunden att förstå att det är ett ställe där den ska kissa och bajsa. Att lugnt ge beröm till valpen efter den kissat kan hjälpa till att skapa en god vana. Om du sen går direkt in efter att hunden kissat och bajsat finns risken att din hund lär sig det och håller sig för att vara ute längre. 

Generellt behöver en valp bra och fasta rutiner, precis som barn, för när den ska äta och när den ska gå ut. Sen när den blivit äldre blir den bättre på att anpassa sig för nya vanor och miljöer.

Rekommenderade produkter:

     Husse's populära bajspåsar gör det enklare att hålla rent efter din hund.

Scroll