Hur man hanterar en hyperaktiv hund

Klockan är sent på kvällen och du är redo för sängen, men din hund deltar i en inbillad kapplöpning runt vardagsrummet, flämtande och hoppande för varje litet ljud och rörelse. Din hund gör allt annat än att lugna ner sig för natten. Du är trött och din hund är taggad.

Hund-hyperaktivitet diagnostiseras vanligtvis av veterinärer och beteendevetare för djur, och det kallas för hyperkinetiskt beteende. Hyperkinetiska hundar tycks överreagera på all normal stimulans. De verkar aldrig kunna vila, någonsin. Hundar som har nått åldern runt tre år och fortfarande inte kommit förbi utvecklingsstadiet sedan valptiden kan bli diagnostiserade som hyperkinetiska.

Hyperkinetiska hundar lider ofta av andra hälsoproblem. De kan ha ökad puls och andningsrytm. De har dålig kondition. Deras reaktioner och agitationsnivåer är oproportionerliga till stimulans och de kan vara överstimulerade en lång stund efter stimulans har avslutats eller tagits bort.

Hyperaktiv eller irriterande - är det skillnad?

Många saker kan inverka till en hunds förhöjda aktivitetsnivå och du kan behöva hjälp av en veterinär eller djurbeteendevetare för att reda ut vad som egentligen pågår i din hunds sinne. Börja vid källan - din hund.

Lär känna syftet med din hunds ras (eller raser). Några raser är avlade speciellt för syften med hög aktivitet. Vallning-, jakt-, hämta- och grävande raser har högre naturliga aktivitetsnivåer. Dessa hundar är framtagna för att utföra ett arbete.

Utvärdera din hunds dagliga aktivitetsnivå. Är den lämnad ensam större delen av dagen? Har den begränsad aktivitet och träning? Lever den på extremt begränsade ytor under längre perioder av dag/natt? Är din hund fortfarande en sprudlande växande valp eller nästan vuxen men hänger kvar i ett tonårsbeteende?

Utvärdera dig själv som hundägare

Nu, om dig. Hur mycket regelbunden aktivitet och uppmärksamhet ger du din hund? Har du spenderat tid till att träna din hund för att bli en väluppfostrad vovve? Har du tagit hunden till veterinär för utvärdering?

Om veterinären utesluter hyperkinetiskt syndrom eller andra hälsoförhållanden, då är det dags att se över dina dagliga rutiner med vovven.

Ge din hund roliga leksaker att stimulera och leka av sig med. Se vårt sortiment här!

 

Scroll