Hästsjukdomar

 Det finns en mängd olika hästsjukdomar som hästar kan bli drabbade av, en del mer akuta än andra. Som hästägare är det viktigt att kontinuerligt kontrollera om din häst har någon sjukdom och vid behov kontakta veterinär. Vi har här listat de hästsjukdomar och åkommor som är vanligt förekommande:

Kolik

Kolik är en vanlig hästsjukdom som hästägare uppsöker veterinär för. Besvären kan uppkomma på grund av flera orsaker, allt från gas, förstoppning, tarmomvridningar eller rubbningar i tarmens rörelser. Gaskolik brukar gå över genom motion, men för att vara säker på vad besvären beror på rekommenderar vi att inte vänta för länge med att uppsöka vård. Symptomen från kolik kan nämligen förändras på kort tid. Vanliga symptom på kolik hos häst är att den tappar aptiten och börjar skrapa med framhovarna eller rullar sig häftigt. Även flos och svettningar är vanliga symptom. Innan du som hästägare kontaktar veterinär kan du kontrollera följande hälsotillstånd:

 

  • Kontrollera hästens kroppstemperatur. Om hästen har en förhöjd temperatur samtidigt som koliksymptom kan det bero på bukhinneinflammation.

 

  • Kontrollera hästen puls. Normal puls ligger på 28-40 per minut. Puls kan tas med stetoskop eller genom att hålla på insidan av ganaschen.

 

  • Kontrollera hästens munslemhinnor. Allvarlig kolik brukar yttra sig genom att slemhinnorna får en mörkröd nyans. Ljusrosa fuktiga slemhinnor är ett tecken på att din häst är frisk.

 

  • Lyssna på hästens mage. En tyst mage tyder på nedsatt motorik. Tarmproblem är ett vanligt symptom på kolik.

 

  • Kontrollera hästens avföring, hur såg den ut och hur stor mängd var det?

 

Fång

Fång är en vanlig hästsjukdom som kan vara både akut och kronisk. Vanligen brukar hästar få fång från antingen felaktigt foder, efter en förlossning eller överansträngning. Ett tydlig tecken på fång är om hästens hovar är varma och din häst står med kroppsvikten förskjuten bakåt med framhovarna placerade framför sig och bakbenen inåtvända. Feber är också ett vanligt symptom. Fång är en sjukdom som hästar snabbt kan insjukna i. Det är viktigt att du som hästägare behandlar din häst i tid. Om fördröjning av behandling sker kan inflammationen leda till en försvagning av hästens hovars lamellager. Vid misstanke om sjukdom, placera hästen i en hästbox med mjukt och torrt underlag samt kontakta en veterinär omedelbart. Du kan se till att kyla hästens hovar under den tid det tar för veterinären att komma till undsättning.

Hälta

Hälta är en vanlig hästsjukdom. Om du upptäcker att din häst haltar är det viktigt att du låter den vila under uppsikt. Hälta kan bero på flera orsaker, exempelvis hovböld eller ledsjukdom. För rätt diagnos rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär. Vanliga symptom på hälta är också Svullnad, ömhet och värme. När din häst vilar kan du kontrollera temperaturen på din häst. Om din hästens hälta inte gå över, är det dags att kontakta veterinär.

Sårskador

Det är vanligt att hästar får sår. Små skador eller sår kan du som hästägare behandla på egen hand, medan större sår behöver veterinärvård. Ökad temperatur hos din häst och hälta är tecken på att hälsotillståndet hos din häst kan vara allvarligt. Vid ett sådant tillstånd bör en veterinär behandla din häst.

Precis som för oss människor finns det flera orsaker till att hästar blir sjuka.  Genom att lära känna din häst, är det enklare att upptäcka symptom på hästsjukdomar. En del hästar är känsligare än andra och mer mottagliga. Det viktiga är att din häst får behandling och vi rekommenderar därför att vid misstanke om hästsjukdom kontakta veterinär.

 

Scroll