Hundallergi och allergivänliga raser

För många som är allergiska mot hundar är det en stor sorg med vetskapen om att man kanske aldrig kommer att kunna ha en egen, fyrbent bästa vän. För vissa kan det vara möjligt ändå trots allergi, medan det för andra inte fungerar alls beroende på vilken typ av allergi man har.

Vad innebär det att vara allergisk mot hundar?

Det är sällan hunden i sig man är allergisk mot, utan hundens saliv, urin, päls eller talgkörtlar. Ofta reagerar man på detta med klåda på sin hud, i halsen och ögonen samt med nässnuva. Har man i tillägg till det astma kan man dessutom drabbas av andnöd, hosta och nästäppa. I första hand bör man därför undvika kontakt med hundar, men vid lindriga besvär kan man ta receptfria läkemedel som antihistamin-tabletter för att lindra den allergiska reaktionen.

En del klarar också att ha hund genom att undvika närkontakt med den samt inte låta den vara i soffan eller sängen. Att schamponera hunden ofta med schampo som minskar allergenerna i pälsen kan också hjälpa.

Hundraser som allergiker kan tåla

En del allergiker har upptäckt att de tål vissa raser, vanligtvis dem som saknar päls, så kallade nakenhundar, eller dem som inte fäller någon päls. Många tål långhåriga raser som bearded collie bättre än korthåriga som till exempel doberman.

Allergivänliga hundraser

De vanligaste raserna som allergiker kan tåla är pudel, pumi, bichon frisé, kinesisk nakenhund, labradoodle, lagotto, bichon havanais, schnauzer, soft coated wheaten terrier, spansk vattenhund och portugisisk vattenhund.

Var hundvakt och prova vilka raser du tål

Innan man bestämmer sig för att skaffa en egen hund trots allergi bör man se till att träffa många olika hundar. Ett bra sätt är att få vara hundvakt eller låna en hund som man inte reagerar på för att se hur det fungerar under en längre period. Med lite tur och tålamod kanske man till slut hittar just den där hunden som man faktiskt tål.

 

Scroll