Hur gammal blir en hund?

Hur gammal en hund blir beror på en mängd olika saker, men är ofta relaterat till ras och storlek. Mindre hundar blir generellt äldre än stora raser. Sjukdomar påverkar också hur gammal en hund blir.

 

Den svenska veterinärvården är mycket duktiga på att hjälpa hundar att bli friska men du som hundägare kan hjälpa din hund genom att ge de förutsättningar som behövs för att förekomma sjukdomar och annan ohälsa.

 

Vanliga sjukdomar hos hundar är:

  • Livmoderinflammation

  • Tumörer, xempelvis hudtumör eller juvertumör.

  • Öroninflammation

  • Skador på hud, exempelvis bitsår, skärsår, slitsår eller sticksår.

  • Diabetes

  • Cancer

  • Epilepsi

Lever längre

Det finns skillnader i risken för sjukdom och död för olika hundraser och som hundägare är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella symptom och skillnader i hundens beteende. Forskning visar på att dagens hundar blir äldre än tidigare och det beror på att vi har blivit bättre på att ta hand om våra husdjur och uppsöka vård i tid.

Den vanligaste kända dödsorsaken för hundar bortsett från ålderdom är överraskande nog trafikolyckor, där cirka 1 500 hundar drabbas varje år. Exakt hur gammal en hund blir är förstås omöjligt att fastställa i förväg, men det finns statistik som kan ge en uppfattning om uppskattad levnadslängd för respektive hundras. Generellt brukar hundar bli upp till 10-13 år.

Forskning som studerar livslängd och dödsorsaker hos hundar har bidragit till kunskap om hur man kan identifiera rasspecifika sjukdomar och problem, exempelvis hur avelsprogram kan utformas för att motverka dessa. Att en hund åldras är dock oundvikligt, precis som oss människor.

Äldre hundar

När din hund är gammal behöver den extra hänsyn och omsorg. Hundens näringsbehov, aktivitetsnivå, hörsel och syn brukar förändras och försämras på äldre dar. En del hundar får ont i lederna där medicin kan lindra smärtan. Äldre hundar behöver mer vila och lugn, men lätt aktivitet är bra även för den äldre hunden. Det gör din hund glad och en glad hund är lycklig. Se till att din äldre hund har en mjuk plats att sova på, onda leder gör ännu ondare på ett hårt underlag. Observerar du tecken på att din hund inte orkar, vill eller kan leva ett värdigt liv längre måste du tyvärr fatta ett beslut om avlivning, ett av förklarliga skäl väldigt känsligt ämne och svårt beslut. Men avlivning gör att din hund slipper onödigt lidande och den får somna in i lugn och ro omgiven av nära och kära.

 

Rekommenderade produkter:

      En perfekt leksak för att aktivera din hund på bästa sätt! Varför inte leka dragkamp eller apport?

      Artro Granulat innehåller naturliga örter med viktiga näringsämnen och antioxidanter som kondroitin och

      glykosamin som ökar din hunds hälsa och välbefinnande.

Scroll