Hur länge kan en hund vara ensam?

Hur länge en hund klarar att vara ensam varierar lite beroende på om din hund är väldigt aktiv eller om den är av ett lugnare slag, ung eller gammal. Särskilt valpar klarar inte ensamhet alls och ska inte bli lämnade ensamma.

Passivitetsträna hunden

Att man ska aktivera sin hund känner många till, men faktum är att det även är viktigt att passivitetsträna sin hund.

Träning och hundras spelar stor roll i hur länge en hund klarar ensamheten. En vältränad vuxen hund av de flesta raser klarar sig 4-5 timmar ensam utan problem. Du bör däremot rasta hunden minst var sjätte timma. Enligt svensk lag får man inte lämna hunden utan tillsyn längre än 5 timmar i sträck. I en stillastående bil får hunden inte lämnas utan tillsyn i fordonet om risken finns att temperaturen går över 25+ grader eller under -5 grader. Hunden får heller inte lämnas ensam i ett fordon i mer än 3 timmar enligt jordbruksverkets huvudregel. Om behovet finns att lämna sin hund under en längre tid rekommenderar vi hunddagis och hundpensionat där man kan lämna sin hund när man jobbar eller reser bort. Hunden är ett flockdjur och tycker inte om att bli lämnad ensam.

Gör hunden avslappnad

Men det finns fördelar med en kort stund av viss ensamhet kan vara bra för hunden. Om hunden är trygg och lugn kan det det kan hjälpa den att slappna av. Alla hundar är aktiva djur men alla behöver slappna av och inte göra något ibland. Som hundägare kan man hjälpa sin hund att slappna av redan när den är valp. Alla hundar är aktiva djur men även dem behöver slappna av. Att sätta sig ner med sin valp och massera den i mungipornapå huvudet eller över bröstet är en bra metod. Väldigt aktiva hundar, särskilt valpar,  kräver mycket stimulans och kan ge intrycket av att inte alls vilja vara stillasittande. Aktiva eller mindre aktiva hundar behöver alla hitta lugnet för att undvika att olika stressymptom uppkommer. Passivitetsträning gör att hunden klarar sig bättre i alla typer av miljöer i vardagen utan att bli stressade.

Håll dig lugn

Genom att du som hundägare själv är lugn kan din sinnesstämning lättare överföras till hunden. Alla hundar går att passivitetsträna men utmaningen är större om hunden är väldigt aktiv eller om den redan utvecklat ett stressbeteende. Det kan dock vara en utmaning om du har en hund som är väldigt aktiv. Att lära sig hunden att vara lugn kan även det ses som en slags aktivering, av den orsaken att eftersom det kräver att hunden måste lära sig att vara stilla. Om din hund har lärt sig att slappna av och lär sig vara lugn klarar den sig bättre att vara ensam. Lite lugn och avslappnande musik kan hjälpa hunden att komma till ro, trots att den är ensam.

 

Tips!

Har du en hund med separationsångest? Börja ensamhetsträningen med korta pass och ge hunden något att göra medan du är borta. Göm små godisbitar på olika platser i hemmet, eller på den plats där hunden kommer vara ensam, hunden kan då aktivera sig med att nosa upp godiset under tiden du är borta.

 

Rekommenderade produkter:

       Husses snacks är det perfekta belöningsgodiset som även bidrar till en god andedräkt, undviker tandsten

      och innehåller inga färgämnen.

       Mjuka och goda belöningsbitar som är en favorit hos alla vovvar!

 

Scroll