Kan katter tvätta sig överdrivet mycket och är det skadligt?

Ja, katter kan tvätta sig för mycket. Det förekommer att katter tvättar sig överdrivet mycket vilket är besvärande för den. Det är inte heller bra om din katt inte tvättar sig alls. Som med mycket annat är balans alltid bäst. Katten tvättar sig genom att slicka på sin päls. På detta vis återfår den sin egen lukt, vilket skapar trygghet för katten. Överdrivet tvättande leder till att katten tappar päls vilket i sin tur kan leda till hudproblem.

Katten kan ha ont

Tecken på överdriven tvättning visas vanligen som en linje av kort och stubbig päls på kattens ben eller rygg. Att katter tvättar sig överdrivet kan bero på medicinska eller psykiska orsaker. En bakomliggande orsak kan vara att katten har ont i leder eller i tänder eller att den har en allergisk reaktion på exempelvis ett visst kattfoder. Det är på grund av detta klokt att kontakta en veterinär som kan undersöka och diagnostisera din katt. Överdriven tvättning kan också vara en indikation på att din katt känner sig stressad. Långvarig eller kronisk stress kan i många fall vara svårt att upptäcka. Som hos människor kan symptom på stress hos katten yttra sig på olika vis beroende på personlighet.

Katten kan vara stressad

Överdriven tvättning kan vara en del i en större ond cirkel. Genom att ta reda på grundproblemet kan dåliga mönster brytas och kattens välmående värnas. Förändringar i hemmet kan vara en anledning till att katten känner sig orolig, exempelvis nya möbler eller en ny familjemedlem, vilket leder till överdriven tvättning. Sådana förhållanden är förstås svåra att ändra på över en natt.

Ett sätt att få din katt att känna sig mindre stressad eller orolig är att ge katten mer uppmärksamhet förslagsvis genom lek eller omvårdnad. Om huden på din katt är irriterad kan ett pälsvårdsspray vara till hjälp. Det innehåller bara naturliga ämnen som är särskilt lämpliga för känslig hud och päls.

 

Rekommenderade produkter:

     Pälsvårdsspray med Australiensk Tea Tree olja som reder ut tovor och läker hudirritationer. Den innehåller

      bara naturliga ämnen, såsom rosmarinolja och lavendelolja som är särskilt lämplig för känslig hud och

      päls.

 

Scroll