Kattens besvär och sjukdomar

Ett av våra käraste husdjur katten kan verka självständig så till den milda grad att den nästan tycks sköta sig själv till 100 %. Så är dock inte fallet och en katt kan drabbas av många olika åkommor och bekymmer under sina 9 liv. Här ska vi lista de vanligaste.

Magbesvär

Om din katt kräks eller har lös avföring bör du undersöka saken närmare. Finns det blod i den bör du åka i ilfart till veterinären. En katt har benägenhet att äta och tugga på saker som inte alltid är bra, speciellt om den rör sig ute. Parvovirus, leversjukdom eller bukspottskörtelinflammation kan annars vara bakomliggande sjukdomar och därför bör du uppsöka vård så snabbt som möjligt. Kvarstår besvären brukar det nämligen ofta ligga någon allvarligare orsak bakom.

Tandsjukdomar

Var noga med att ha koll på din katts andedräkt. En katt luktar visserligen aldrig fräsch nyponros i munnen men är lukten obehagligare än vanligt kan det ligga tand- och tandköttssjukdomar bakom. Katter drabbas ofta av både tandsten och tandlossning så den bör äta foder som har positiv inverkan på tänderna. Stomatit (slemhinneinflammation i munhålan) och tandresorption är vanliga tandsjukdomar där en veterinär omgående behöver syna katten.

Giftstruma - en sjukdom hos äldre katter

Det är inte lätt att bli gammal och även om en katt sägs ha 9 liv kan det sista livet vara jobbigt värre. Äldre katter kan ibland råka ut för giftstruma som är en hormonell sjukdom och som leder till avmagring, minskad aptit, aggressivt beteende och mer. Orsaken kan vara tumörer eller förändring av sköldkörteln.

Uttorkning, törst och extremt urinerande

En katt dricker vanligtvis inte oerhört mycket så om den plötsligt förändrar sitt beteendemönster beträffande drickande och urinering bör du vara på din vakt. Det kanske beror på urinvägsinfektion, njurbesvär eller diabetes m.m. Se dock till att det alltid finns fräscht vatten tillgängligt för katten, eftersom uttorkning också kan leda till fysiska problem. Men kontrollera alltid att katten inte dricker för mycket eller springer i lådan titt som tätt. Var också mycket uppmärksam på inkontinens.

 

Scroll