Kan katter äta vegetariskt kost?

Katter ska inte äta endast vegetarisk kost. Katter är rovdjur, vilket innebär att dem har ett stort proteinbehov och animaliska kattfoder kan därför inte uteslutas i kattens kost. I det animaliska proteinet finns viktiga aminosyror som katten omvandlar till glukos som sedan används som energi. Denna energikälla är särskilt viktig för katten då den inte kan producera andra näringsämnen som exempelvis vitamin A.

Vegetabiliska kattfoder

Vegetabiliska kattfoder som innehåller exempelvis baljväxter är en utmärkt proteinkälla, men då katten behöver stora volymer protein för att må bra rekommenderar vi att även tillse ditt husdjur med animaliska kattfoder. Idag finns många “halvegetariska” foder som är ett bra alternativ för din katt.

Katten behöver protein

På Husse erbjuder vi kattfoder med högt proteininnehåll och låg kolhydrathalt anpassat för kattens kost innan den blev tamkatt och levde fritt i naturen. Husse's kattfoder har generellt en hög halt av taurin som är en essentiell aminosyra som katter inte producerar själva. Taurin är viktigt för kattens ögon och för att bibehålla en god syn, både i ljus och i mörker.

Andra viktiga vitaminer för katten är vitamin E och C som hjälper katten att bli mer motståndskraftig mot sjukdomar och att stärka immunförsvaret hos katten. En katt behöver även ett bra tillskott för att behålla den otroliga smidighet som katter har i sina leder. Ett kvalitativt kattfoder bör innehålla konditorin och glukosamin för att förebygga kattens leder och brosk.

Viktigt att tänka på är att ett rikt proteinintag höjer produktionen av urinämnet urea, vilket ökar kattens urinproduktion. Genom att servera små portioner mat under dygnet skapas naturliga tillfällen för katten att få i sig tillräckligt med vatten. Tänk på att din katt behöver dricka lika ofta som den äter. På så vis kan du minska risken för att ditt husdjur drabbas av skadlig vätskebrist. Se alltid till att din katt har tillgång till färskt vatten.

Rekommenderade produkter

    Scroll