Min hund kliar sig mycket

Det kan finnas flertal orsaker till varför din hund kliar sig. Hudproblem eller hudinfektioner är avsevärt vanligare hos hundar än hos människor och problemen kan bero på flera saker.

Börja meda att utesluta de orsaker som är lätt att kontrollera:

Har din hund ohyra i pälsen? 

Löss och loppor går att se i pälsen på din hund, gå igenom hela hunden päls noggrant och systematiskt. Ohyra kan leda till besvärande fukteksem (kallas ofta hotspot) som kan växa explosionsartat om hunden kliar sig på dem. Ett fukteksem är ofta smärtsamt men det är viktigt att hålla det torrt och rent. Försök att raka rent runt eksemet och tvätta med klorhexidin eller alsolsprit lösning. Har hunden så ont så du inte kan raka och tvätta måste du få hjälp av en veterinär. Eksemet läker inte av sig självt, är väldigt smärtsamt och växer i rekordfart om det inte tas om hand.

Undersök din hunds hud

Det finns många potentiella anledningar till varför din hunds hud är irriterad men hittar du tydliga problem har du någonting att gå vidare med. På en del hundar kan röda inflammerade prickar eller skorpor uppkomma som beror på stafylokockbakterier som lever naturligt i huden på hunden. Dessa kan skapa irritation i huden och kan vanligen bekämpas med receptfritt bakteriedödande hundschampo.

Rävskabb

En orsak till att din hund kliar sig kan vara rävskabb, som är betydligt vanligare än man lätt kan tro. Rävskabb drabbar oftast stadshundar och överförs från hund till hund. Namnet Rävskabb är sålunda missvisande eftersom en räv inte behöver vara inblandad. Rävskabb kan endast behandlas av en legitimerad veterinär.

Fettknölar
Hundens kliande kan bero på en fettknöl. Eftersom att det inte går att skilja på en fettknöl och en elakartad tumör är vårt råd att besöka en veterinär som kan ta ett cellprov på din hund. Ett sådant test går snabbt och hunden behöver varken lugnande medicin eller sövning.

Nytt foder

Hittar du inga tydliga problem kan du leta efter andra orsaker. Har du nyligen bytt foder? Testa att byta tillbaka till ditt gamla foder och se om kliandet avtar. Hundar kan, precis som människor, utveckla allergier mot vissa födoämnen. Om dina försök att få bukt med problemen inte hjälper och du märker att din hund lider mycket, rekommenderar vi att kontakta en veterinär som kan hjälpa dig med en grundlig undersökning.

 
Rekommenderade produkter:

     Husse's Healing Cream innehåller vårdande och lugnande egenskaper. Antiinflammatoriska ämnen i

     krämen gör att den kan hjälpa sår och eksem att läka.

     Pälsvårdsspray med Australiensk Tea Tree olja som reder ut tovor och läker hudirritationer. Innehåller bara

     naturliga ämnen, som rosmarinolja och lavendelolja som är särskilt lämplig för känslig hud.

 

Scroll