Vilka sjukdomar kan smitta via katter?

Djur kan överföra sjukdomar till människor, t. ex. fågelinfluensan, svininfluensan eller toxoplasmos. Du kanske undrar över vilka andra sjukdomar som kan överföras från katter? Det är inget att oroa sig över då de flesta sjukdomar hos katten enbart kan smitta andra katter. Renlighet, att behandla katten för parasiter samt att ge den bra kost kommer göra att du och dina katter kommer vara friska.

Sjukdomar från djur kallas zoonoser. De överförs via avföring eller bett från katten som har sjukdomen. Sjukdomar kan också överföras genom att äta eller dricka efter att en smittad katt gjort detsamma, då smittan kan finnas i saliven. Fästingar, löss och myggor kan överföra sjukdomar genom att bita ett smittat djur och sedan ett friskt djur eller en människa.

Ofta kan vi få parasiter eller virus men vårt immunförsvar hanterar det. Har man nedsatt immunförsvar eller är äldre, kan man lättare bli sjuk. Alla som blir behandlade med cellgifter har ett nedsatt immunförsvar och har ökad risk att få zoonoser.

En av de vanligaste sjukdomarna är toxoplasma. Det är en parasit som överförs via kattens avföring. Innekatter är oftast inte bärare av smitta, utan den sprids genom förorenad kattsand från kattlådor eller från när katter har ätit djur utomhus. Om du har trädgård, var noga med att skölja grönsaker och tillaga dem då parasiter kan leva i jorden i flera månader.

Annan smitta från katten är kattklössjuka. Den sprids via bett och när katten klöser och t.o.m. från loppor. Sjukdomen orsakar svullna lymfkörtlar och ömma muskler. De flesta som drabbas blir sjuka en period men för personer med nedsatt immunförsvar kan det vara riktigt farligt.

Det finns speciella parasiter som katten bär, som t.ex. bandmask och hakmask. Svampinfektioner kan också komma via katter.

Bästa skydd? Tvätta händerna ofta och använd handskar för att motverka att överföra något mellan hand och mun. Tillaga mat noga och skölj produkterna för att undvika parasiter.

Scroll