Att ta hand om en äldre katt

Det är svårt att förstå hur fort tiden går.  Det känns som det var igår som den lilla fluffiga kattungen flyttade hem till dig. Nu har du märkt att din katt inte gillar att hoppa upp på bordet som hon brukade, för när hon ska hoppa ner igen stannar hon istället upp en stund och det verkar som hon samlar sig. Det är väldigt troligt att det som hänt är att hon upplevde smärta när hon landade på grund av artrit som uppstått med åldern.

Det kan vara svårt att se när en katt inte mår bra på grund av deras naturliga beteende. De är så gott som programmerade att dölja sina problem för att inte rovdjur och andra katter ska se dem som svaga.

Hur gammal blir en katt?

En katt anses vara äldre då den når åldern 7 till 10 år. Så många som 90% av katter över 12 år har artrit, och några lider av tandproblem, samt även förlust av tänder. Tandproblem innebär att de är mindre benägna att äta torrfoder eftersom det gör ont i tänderna. Att byta över till våtfoder kan underlätta obehaget och hjälpa katten att hålla en hälsosam vikt eftersom hon har lättare att äta mjuk mat.

Artrit

Avsaknad av aktivitet som följer artrit kan också leda till att din katt lägger på sig vikt, så ett speciellt utvecklat kattfoder är idealiskt för att hålla vikten. Var noga med att konsultera din veterinär om och när du behöver råd om din äldre katt.

När din katt lider av artrit får den svårare att nå runt och tvätta ryggen, vilket innebär att katten kan utveckla mjäll och få en fetare päls längs med ryggraden. Du kan hjälpa din katt att bli ren genom att använda speciella våtservetter framtagna för att hjälpa katten med tvätten och hålla pälsen i bättre skick.

Skön säng & rätt foder

Skaffa gärna en mjuk säng till katten och underlätta för henne genom att ha allt på samma våning så att trappor kan undvikas. Tänk även på att ge din katt ett bra foder med ett gott näringsinnehåll. Ge din katt Husse's speciellt utvecklade seniorfoder för äldre katter.

 

Scroll