Vad är spannmålsfritt kattfoder?

Spannmålsfritt foder är fritt från stärkelse från gruppen spannmål som innefattar; korn, havre, vete, råg, majs, ris och hirs. Foder som ingår i kategorin “spannmålsfria” innehåller vanligen kolhydratkällor som ärtor, morötter, majs, potatis, sötpotatis. Värt att nämna är att ris och majs faktiskt tillhör gruppen spannmål och bör sålunda inte klassas som spannmålsfria alternativ. Fördelen med spannmålsfritt foder som innehåller rotfrukter och baljväxter är att de är rika på kolhydrater och stärkelse, precis som med spannmål.

Vi rekommenderar att välja kattfoder som innehåller flera näringsämnen. Vilken råvara som finns i produkten och kvalitén på den är av betydelse, men det viktigaste är att fodret fyller just din katts behov. Lär därför känna din katt och pröva dig fram!

Vad är spannmålsfoder?

Foder som innehåller spannmål är rika på kolhydrater, vilket har många fördelar då det bidrar till energi i form av stärkelse. Väl tillagad stärkelse är en lättsmält energikälla för katter, då det naturligt tas upp och där lite lämnas kvar i magtarmkanalen. Spannmål innehåller även andra näringsämnen som är nyttiga för din katt. Dock ska inte katter äta för mycket spannmål då protein ska vara katten största näringskälla.

En annan fördel med spannmålsfoder är att när energin i kolhydraterna utvinns i kattens kropp skapas inga kvävehaltiga restprodukter som katten behöver göra sig av med. Stora halter av kväve sliter på kattens organ, särskilt på njurarna och lever. Vi rekommenderar en balanserad kost för din katt. Välj noga ut ett foder som innehåller både kolhydrater, fett och protein.

Är kattfoder utan spannmål bra för katten?

Kattfoder utan spannmål är en vanlig produkt på marknaden. Att det är bra att förse sin katt med foder som inte innehåller spannmål är delvis sant. Som med andra trender inom kost och hälsa finns tanken om att spannmål inte ska vara bra för katter. Att spannmål ska vara farligt för husdjur finns det ingen enig forskning om. Vi rekommenderar istället att se till just din katts behov och anpassa kosten därefter.

Rekommenderade produkter:

        Ett premiumfoder för katter med känslig mage och som har allergier. Detta foder hjälper även katten

        att enklare hålla vikten.

Scroll