Vad kostar en hund?

Hur mycket en hund kostar beror på många olika faktorer, men främst vilken ras av hund du köper. Det är viktigt att veta för dig som framtida hundägare att köp av en hund är kostsamt.

Inköpet av hund

En vanlig hund brukar i regel kosta runt 12 000 kr och uppåt. Ibland kan du köpa en hund med bibehållen avelsrätt till uppfödaren. Då betalar du vanligtvis 50 procent av kostnaden och uppfödaren har rätt till en valpkull för en tik eller tre valpkullar för en hanhund.

Startkostnader för hunden

Att tillgodose sin hunds individuella behov kostar pengar. Utöver inköpskostnaden för hunden tillkommer många andra kostnader. Till exempel; försäkring, mat, bur till bilen, valpkurs, koppel och övriga nödvändigheter bör du räkna med minst 12 000 kr det första året. Kostnaden kan dock variera beroende hund och dess behov. Efter det första året är det billigare men du borde fortfarande räkna på en årlig kostnad mellan 6 000 kr och 8 000 kr, beroende på hur frisk hunden är och vilka aktiviteter ni planerar för.

Ta reda på fakta

Vi rekommenderar att du innan ditt köp tar reda på så mycket som möjligt om den hundras som du vill skaffa för att avgöra om den passar med din dagliga livsstil. Läs på ordentligt och utvärdera olika alternativ. Kanske kommer du att behöva hitta en dagisplats eller dagmatte till din hund? Hunddagis är dyrt och kan kosta upp till 3 500 kr per månad. Det är även bra att informera dig om vilka eventuella hälsoproblem eller sjukdomar som kan vara mer vanliga för rasen du väljer. Veterinärbesök är ofta dyrt och det är inte alltid försäkringen täcker hela kostnaden.

Hundens löpande kostnader

Hunden kostar under hela sitt liv, beroende på hur länge den lever, någonstans mellan 150 000 kr - 250 000 kr. Utöver kostnader tillkommer ett stort ansvar över en annan varelses liv. Att hunden benämns som människans bästa vän är en tillräcklig beskrivning för att betona den tillgång hunden är i människors liv. Det är en fantastisk livskamrat vilket gör ditt hundköp till en fantastisk investering.

Rekommenderade produkter:

     Husses hundbädd är mycket mjuk och bekväm för din hunds skönhetssömn. Hundbädden finns i olika

     storlekar för att passa alla hundar.

     Vårt populära och slitstarka koppel i exklusivt läder är en klar favorit både hos hundar och hundägare. 

Scroll