Varför får hundar diarré?

Det är inte ovanligt att en hund får diarré. Likt en människa kan olika yttre och inre faktorer skapa obalans i tarm- och matsmältningssystemet. När det gäller hundar är den vanligaste orsaken till diarré att hunden har ätit något olämpligt. Det märks om hunden för övrigt är rörlig och gladlynt - sitt vanliga jag, helt enkelt. De olika orsakerna till diarré och hur man förhindrar uppkomst av diarré, kommer följande text handla om. Ingen blir glad av trampa i en kletig pöl på hallmattan!

Orsaker

Som tidigare nämnt är orsaken oftast något hunden har ätit. En hundvalp är extra benägen att göra detta, då den är nyfiken. Ibland kan det även handla om att din hund svalt ett objekt, som sedan ligger i vägen för matsmältningen. Då får man vänta till objektet passerar, eller i värsta fall gå till veterinären för utplockning. Om din hund är valp, bör du i förebyggande syfte plocka bort små saker som ligger på marknivå.

I andra fall kan det vara underliggande sjukdomar som magkatarr, som ligger bakom din hunds diarré. Då behöver du titta på din egen livsstil och ställa frågor till dig själv som "Stressar jag mycket?" "Hinner jag gå ut med min hund, får den röra på sig tillräckligt?". Likt en människa kan en hund drabbas av magkatarr till följd av stress. Sedan ska man såklart alltid titta på foderintolerans och andra allergier. Testa att byta foder, eller miljö för att se om din hund mår bättre.

Diarré är ett symtom

Olika problem kräver olika lösningar. Diarré är främst ett symtom på något annat. Se därför till att ta hjälp av ovanstående eventuella orsaker. Om din hund fortsätter ha diarré väldigt länge, är det dock på sin plats att gå till veterinären. Då kan det vara allvarligare former av sjukdomar, som bukspottkörtelinflammation, inälvsmask eller virus.

Snabbt tips!

Om din hund har förtärt något olämpligt, kan du testa att "svälta" hunden i ca.6 timmar. Det driver ut det giftiga och låter magen vila.

Rekommenderade produkter

  • Digestion Plus hjälper till att ge god tarmhälsa genom att den innehåller probiotika som gör gott för magen och lindrar magproblem hos hunden.
Nyligen visade
OPTIMAL MINI

OPTIMAL MINI

Helfoder för små hundraser. Optimal mini innehåller de bäs...
149,00 kr
OPUS LYNX

OPUS LYNX

Ett helfoder med hög protein- och fetthalt och med låga halter av kol...
189,00 kr
VALP MAXI

VALP MAXI

Helfoder för växande valpar samt dräktiga och digivande tikar. Va...
599,00 kr
KRYPIN

KRYPIN

Supermysigt litet krypin för katten.
199,00 kr
Mousse Schampo: 150 ml

Mousse Schampo: 150 ml

Shampo med Tea Tree Olja. Inget vatten eller sköljning behövs.
199,00 kr
Scroll