Varför får hundar hosta?

Din hund kan få hosta och behöva veterinärkontakt. Vissa orsaker till hosta hos hundar kan behandlas med läkemedel medan andra kan kräva operation.

Några orsaker till varför din hund kan få hosta:

  • Kennelhosta orsakas av bakterier och är en torr hosta som ibland förekommer tillsammans med skummande saliv. Behandling är antibiotika kombinerat med karantän tills djuret är friskt. Undvik koppel som drar ihop andningsvägarna. Använd istället sele på hunden.
  • Virus kan också ge hosta. Valpsjuka är en mycket smittsam sjukdom som kan spridas lätt i hundrastgårdar eller kennlar. Viruset lever i vätskor som urin, saliv eller slem i andningsvägarna. Det går att vaccinera hundar mot valpsjuka och är oftast en ofarlig sjukdom som går över av sig självt.
  • Din hund kan också få influensa. Den kan visa sig som en mild hosta, men även utvecklas till lunginflammation. Tecken på lunginflammation är hosta med slem och andningssvårigheter. Din hund behöver i så fall undersökas och eventuellt behandlas av en veterinär. Hälsosam kvalitativ mat, exempelvis från Husse, kan också bidra till att stärka din hunds immunförsvar.
  • Bronkit kan vara ett problem för både hundar och människor. Bronkit är en inflammation i bronkerna, luftrören, och märks genom slemmig rethosta. Sjukdomen kan förvärras av luftföroreningar eller pollen men kan behandlas med steroider,
  • Sjukdomen trakealkollaps, en kollapsad luftstrupe, är vanligare hos mindre hundar men kan drabba alla hundar oavsett storlek. Det är viktigt att halsbandet passar och inte skaver mot halsen. Om du misstänker att din hund har en kollapsad luftstrupe, ta den till en veterinär på en gång.
  • Även hjärtsvikt kan orsaka hosta, eftersom vätska ansamlas i lungorna och runt hjärtat. Vissa raser får lättare hjärtsjukdomar. Bra hundmat, som den från Husse, kan hjälpa till att hålla hjärtat friskt och ge ett starkare immunförsvar .
  • Hunden kan hosta av maskar eller något som fastnat, t.ex. pinnar, ben eller svårtuggade växter. En veterinär kan ge avmaskningsmedel eller ta bort det som fastnat.
  • Tveka inte att kontakta din veterinär om din hund har hosta. Din pälsiga vän kan inte berätta hur hen mår, så ge hen den medicinska omvårdnad den behöver.

 

Scroll