Skillnad på glutenfri och spannmålsfri hundmat

Många tror att spannmålsfri och glutenfri hundmat är samma sak, men så är egentligen inte fallet. Det kan hända att man får reda på att hunden ska äta spannmålsfritt för att må bra och så köper man glutenfritt för att det bör vara samma sak. När man sedan inte märker någon skillnad börjar man ofta skylla på hundmaten. Det är mycket viktigt att komma ihåg att spannmål och gluten inte är samma sak.

Glutenfri hundmat

När det gäller glutenfri hundmat saknar den just gluten. Gluten är en sorts sammansättning av protein och det är till exempel det som ger bra egenskaper när man bakar bröd med mera. Allt foder som innehåller något av ämnena havre, vete, råg eller korn innehåller också gluten.

Spannmålsfri hundmat

När man köper hundmat till en hund som behöver spannmålsfritt foder måste man veta vad spannmål egentligen är. Olikt vad många tror är det faktiskt inte bara sädesslag som vete, havre och korn som tillhör kategorin spannmål. Till den här gruppen hör nämligen också hirs, majs och ris. Många gånger kan ris rekommenderas till hundar som är dåliga i magen, men om hunden är känslig för spannmål kan riset faktiskt göra det hela värre.

Vad är skillnaden mellan fodersorterna?

Ett foder som är spannmålsfritt får inte innehålla vete, havre, korn, råg, hirs, majs eller ris. Om något av det här finns med på innehållsförteckningen finns det spannmål i maten. Ett hundfoder kan däremot vara glutenfritt även om det innehåller majs eller ris. Som hundägare gäller det alltså att man läser fodrets innehållsförteckning och inte bara nöjer sig med att det till exempel står spannmål. Om man vill ha ett glutenfritt foder eller ett spannmålsfritt sådant måste man veta precis vad som är tillsatt i fodret för att hunden ska må bra.

 

Missa inte Husse's Sensitive sortiment!

Scroll