Skillnad på glutenfri och spannmålsfri hundmat

Många tror att spannmålsfri och glutenfri hundmat är samma sak, men så är egentligen inte fallet. Det kan hända att man får reda på att hunden ska äta spannmålsfritt för att må bra och så köper man glutenfritt för att det bör vara samma sak. När man sedan inte märker någon skillnad börjar man ofta skylla på hundmaten. Det är mycket viktigt att komma ihåg att spannmål och gluten inte är samma sak.

Glutenfri hundmat

När det gäller glutenfri hundmat saknar den just gluten. Gluten är en sorts sammansättning av protein och det är till exempel det som ger bra egenskaper när man bakar bröd med mera. Allt foder som innehåller något av ämnena havre, vete, råg eller korn innehåller också gluten.

Spannmålsfri hundmat

När man köper hundmat till en hund som behöver spannmålsfritt foder måste man veta vad spannmål egentligen är. Olikt vad många tror är det faktiskt inte bara sädesslag som vete, havre och korn som tillhör kategorin spannmål. Till den här gruppen hör nämligen också hirs, majs och ris. Många gånger kan ris rekommenderas till hundar som är dåliga i magen, men om hunden är känslig för spannmål kan riset faktiskt göra det hela värre.

Vad är skillnaden mellan fodersorterna?

Ett foder som är spannmålsfritt får inte innehålla vete, havre, korn, råg, hirs, majs eller ris. Om något av det här finns med på innehållsförteckningen finns det spannmål i maten. Ett hundfoder kan däremot vara glutenfritt även om det innehåller majs eller ris. Som hundägare gäller det alltså att man läser fodrets innehållsförteckning och inte bara nöjer sig med att det till exempel står spannmål. Om man vill ha ett glutenfritt foder eller ett spannmålsfritt sådant måste man veta precis vad som är tillsatt i fodret för att hunden ska må bra.

Glutenfritt torrfoder för hundar med känslig mage

Som hundägare vill vi ge våra fyrbenta vänner det allra bästa. Valet av hundfoder spelar stor roll för hundens hälsa. Precis som för vår egen mat har många börjat få upp ögonen för att minska andelen spannmål i kosten. Många vittnar om hur deras mage mår bättre, hur de får mindre besvär av gaser och hur de går ner i vikt. Hundar har chansen att uppleva samma fördelar, inte minst om de är intoleranta mot gluten. Vete, korn och råg innehåller gluten och hundfoder som är baserade på spannmål kan innebära en allergirisk för hundar.

Fördelarna med spannmålsfritt foder

Hundfoder som inte innehåller någon stärkelse från gruppen spannmål kallas spannmålsfritt hundfoder. Det betyder inte att fodret nödvändigtvis är fattigt på kolhydrater. Bland annat potatis och ärtor kan täcka upp och se till att hunden får tillräckligt med energi. En stor fördel med spannmålsfritt hundfoder är att fodret är garanterat glutenfritt, samt även fritt från andra proteiner som är unika för just spannmål.

Om din hund uppvisar symptom som klåda, gaser, lös avföring etc, finns risken att hunden är överkänslig/allergisk mot vissa typer av proteiner i sitt foder, vanligtvis gluten. När hundar utfodras med spannmålsfritt foder uppvisar många av dem förbättrad tarmfunktion och överlag ökat välbefinnande. Dessutom bidrar avsaknaden av spannmål till att hundar får lättare för att hålla sin optimala kroppsvikt, vilket motverkar en rad sjukdomar och hälsoproblem.

Satsa på Husses Sensitivefoder

Kvaliteten på hundmaten du köper inverkar på din hunds hälsa. I Husses -Sensitivefoder har man tänkt till kring näringsinnehållet och tagit fram ett torrfoder som verkligen gynnar känsliga hundar, även om alla hundar givetvis gynnas av mat som håller hög kvalitet. Hundar som äter Husses Sensitivefoder får en bättre funktion på hela matsmältningsapparaten och ett starkare immunförsvar. Många hundägare ser också andra effekter som bättre pälskvalitet och friskare hud. Vill du öka din hunds välbefinnande, köp Husses hundfoder.

 

 

Missa inte Husse's Sensitive sortiment!

Scroll