Stora valpguiden

Grattis, nu börjar en spännande tid för dig och din valp!

Din dröm har gått i uppfyllelse, du har valt ras och kön, det är dags för din valp att flytta hem. Det välkomnade du ger den blir det viktigaste mötet i ert nya gemensamma liv. I Husses guide ”Valpens första tid” får du praktiska råd och tips om hur du på bästa sätt tar emot din nya familjemedlem. Med andra ord allt du behöver veta för att ge dig och din nya valp de bästa förutsättningarna för en framtid tillsammans.

Valpen flyttar hem

När valpen flyttar hem till er förlorar den samtidigt sin trygghet hos mamma och syskonen. Allt är nytt och kan vara skrämmande. Se därför till att du har tillräckligt med tid att ägna åt din nya valp när den kommer så att den känner trygghet även i sitt nya hem.

Välj en lämplig dag för valpens ankomst, t.ex. en fredag eftermiddag inför en ledig helg, alternativt i samband med några semesterdagar då du har tid att spendera mycket tid med din valp. Om du hämtar valpen med bil, placera den nära dig i en transportbur med en mjuk filt i. Trösta den vid behov, miljön i en bil är tveklöst obekant och valpen behöver känna närhet. När du lyfter valpen, ta upp den försiktigt och lugnt tätt mot kroppen och se till att stödja bröst och nacke. Det är viktigt att samtliga familjemedlemmar, i synnerhet barn som säkerligen kommer att vara entusiastiska över den nya familjemedlemmen, respekterar att valpen behöver tid på sig att i lugn och ro utforska sitt nya hem utan att hela tiden bli uppmanad till lek och kel.

Visa valpen på en egen plats för vila och var den ska äta och dricka. Viloplatsen ska alltid finnas tillgänglig och ska placeras på en lugn och dragfri plats. Det här är inte ett tillfälle att bjuda över vänner för fest eller släktingar och vänner att komma förbi. Valpen behöver tid att lära känna sin nya flock innan du presenterar den för andra människor. Var mycket noga med att din valp har möjlighet att vila när den är trött, och att den får vila ifred. Valpar sover många timmar per dag och inte bara på natten. För att som vuxen bli en lugn och trygg hund är det väldigt viktigt att valpen får sova, äta och dricka i fred.

Gör ditt hem valpsäkert

En valp är av naturen nyfiken, och det kommer den att vara även på sitt nya hem. Allt kommer att undersökas av nos och tänder. Ta bort det du är rädd om,

t.ex. barnleksaker, skor m.m. och se till att du har valpens egna leksaker och tuggben att erbjuda när den börjar tugga på något förbjudet. Att distrahera med en tillåten leksak är mycket effektivare än hårda ord eller straff. Så småningom kommer valpen att förstå och välja sina egna leksaker istället, om du är konsekvent!

Startkit för valpen

• Husse valpfoder anpassat för valpens storlek och ras

• Mat- och vattenskål

• Hundsäng

• Halsband och koppel, en sele

• Tuggben och tuggknutar att leka med

• Bajspåsar

• Hundborste, hundkam

• Shampoo

• Bomull, termometer, desinfektionsmedel

• En bit filt/tyg från uppfödaren med en doft från valpens mamma

Lek med din valp

Lek är avgörande för valpens mentala utveckling. Det stimulerar och ger valpen möjlighet att utveckla sina motoriska färdigheter och er relation utvecklas. Att leka är det bästa sättet för dig och din valp att lära känna varandra.

Lär valpen hur människor leker – vi bits inte! Så fort valpen börjar bitas, vänd dig bort och sluta lek. Erbjud valpen en av sina egna leksaker och låt den fortsätta leka ensam. Varje gång din valp biter, sluta upp med det ni gör, vänd dig bort från valpen eller gå därifrån. Är du konsekvent, och det roliga alltid avbryts när valpen börjar bitas, kommer den att sluta med det. Undvik att låta din valp leka med dina ägodelar. Risken är att valpen fortsättningsvis väljer dem framför sina egna. Att använda t.ex. en gammal toffel som leksak betyder sannolikt att valpen kommer ta en av dina nya tofflor nästa gång – den kan omöjligt göra skillnad på en gammal eller ny toffel.

Köp leksaker avsedda för hundar, t.ex; repleksaker, en frisbee eller en slitstark gummileksak storleksmässigt anpassade för din valp. Väljer du en gummileksak är det viktigt att den är hård för att undvika att små bitar av gummi lossnar. Väljer du en boll behöver du tänka på storleken. En för liten boll kan fastna i luftrören om valpen är för ivrig att fånga bollen. Lek med din valp från dag ett, men så fort den blir trött måste leken upphöra så valpen får gå och vila.

Hundens språk

Hundar kommunicerar med hela kroppen och många känslor förmedlas genom kroppskontakt när ni leker och kelar. Det är viktigt att du lär dig att “läsa” din hund för att förstå vad den tycker om, inte tycker om eller känner sig osäker inför. Lär du dig det kommer det att vägleda dig inför hur din hund kommer att reagera i olika situationer. Du lär dig hur du kan undvika obehagliga situationer för dig och din hund. Du ska hjälpa din valp att växa upp till en säker och stabil hund. Alla hundar använder kroppen, öronen och svansen för att signalera känslor, men signalerna kan se annorlunda ut beroende på ras och temperament. Genom att tillbringa tid med valpen lär du dig hur just din valp uttrycker sina känslor.

Rumsren

Valpar är kissnödiga när de vaknar, har ätit eller lekt intensivt och bajsnödiga när de vaknar och efter attde ätit. Lär dig förstå din valps signaler. Många valpar blir lite oroliga när de behöver göra ifrån sig, kanske gnäller de lite och försöker hitta den perfekta platsen. Om den gör så; lyft omedelbart upp valpen och ta ut den till en lämplig plats. Ge massor av beröm när den är klar. När du tar ut den nästa gång tar du den till samma plats. Det underlättar för valpen att förstå vad den förväntas göra om den har gjort ifrån sig på platsen tidigare.

I början blir det ett väldigt spring in och ut men det kommer att bli längre och längre mellan gångerna. Skulle valpen glömma sig och det händer en olycka inomhus, straffa den inte! Om du gör det riskerar du att göra din valp osäker och stressad eftersom den inte kan förstå skillnaden på ute och inne i tidig ålder. En valp som får gå ut minst var fjärde timme, och som belönas ordentligt varje gång den gör ifrån sig utomhus, kommer mycket troligt vara rumsren vid 4-6 månaders ålder. Men det gäller att vara konsekvent!

Ensam hemma

Ibland måste man lämna sin hund ensam hemma och det är bra att träna valpen tidigt. Så snart din valp känner sig hemmastadd och trygg kan du börja med att lämna din valp ensam i rummet medan du själv är i ett rum bredvid. När du lämnar rummet, gör inget väsen av det och ställ absolut inte till med någon avskedsceremoni eller scen. Lämna bara rummet lugnt och odramatiskt. Efter några minuter går du tillbaka till valpen utan hälsningsceremonier. Agera som om det vore helt naturligt. Om din valp piper när du är i rummet bredvid, avvakta med att gå tillbaka tills hunden är tyst. På så vis undviker du att lära valpen att gnälla dig tillbaka.

Träna din valp

Spendera tid med din nya valp, använd varje dag för att stärka ert förhållande, ge din valp alla möjligheter att känna sig trygg och stabil. Om du lägger tid på det kommer du att kunna ta med din hund överallt. Metodik, tålamod, konsekvens och mycket beröm leder till framgång - inte bestraffning!

2 månaders ålder

Inkallning

Att träna inkallning med din valp bör påbörjas så snart du får hem den. Om din valp lär sig att komma när du ropar kan du ge den frihet i framtiden. Det är också viktigt ur en säkerhetssynpunkt och för din sinnesfrid. Använd inte valpens namn när du tränar inkallning utan använd istället ett kommando, t.ex. ”hit” eller ”kom”. Valpens namn använder du bara när valpen är nära, inom en meters avtsånd. Ett bra och lekfullt sätt att träna inkallning på är att leka kurragömma i trädgården eller på annan säker och inhägnad plats. När valpen hittar dig får den massor av beröm och en belöning. Du kan också gömma dig när du ser att valpen är upptagen med annat och sen låta den undra var du är och på så sätt leta rätt på dig. Då lär sig valpen att hålla koll på vad du är. Så snart valpen känner igen sitt namn, ropa det och belöna när den hittar dig. Om valpen inte kommer, eller springer åt andra hållet straffa den aldrig. Att komma när du ropar ska alltid kopplas samman med något positivt. Om du inte har tillgång till ett inhägnat område kan du använda en spårlina. Släpp efter på spårlinan så att du kan kalla in valpen utan att komma åt, eller dra i, spårlinan. 

3 månaders ålder

Miljöträning

Vanligtvis är valpen 8 veckor när den flyttar hem, vilket är en perfekt ålder att börja miljöträning. När valpen är 3 månader och framåt bör du se till att den får uppleva många situationer och får möta andra människor. Får den tillfälle till det kommer valpen tycka att olika, och nya, miljöer är lika självklara och normala som ert hem. Den kommer att skapa relationer, bli socialiserad och undviker därmed att utveckla blyghet eller aggressivitet mot det som kan upplevas som främmande.

3 - 5 månaders ålder

Grundläggande kommandon

Det är viktigt att valpen vet var gränserna går, du måste lära den de kommanden du vill att den ska lyda. Era träningstillfällen tillsammans kommer att stärka banden er emellan, er relation kommer bli tydlig och stark. Träningstillfällena bör hållas korta, bara några minuter vid varje tillfälle, men gärna flera gånger per dag. Valpar tröttnar fort, motivationen tar slut och tränar du för länge kommer den att sluta lyssna och leta efter annat att göra.

“Nej” – Ett tydligt “Nej” i kombination med att du hindrar valpen att fortsätta med ett felaktigt beteende lär den att sluta när man ber den. Det mest effektiva sättet att distrahera och förhindra att den gör fel är att ge massor av beröm och belöning när den gör rätt. 

“Stanna” – När din valp förstår kommandot “Sitt” är det lättare att lära den att stanna på kommando. Valpen ska förbli sittande trots att du backar ifrån den. Be valpen att sitta ned, men istället för att belöna direkt, visa den på din handflata och ge kommandot “stanna”. Vänta ett tag och ge belöningen, förutsatt att din valp sitter kvar. Belöna aldrig valpen om den ställer sig upp, börja i så fall om från början istället. Gradvis förlänger du tiden mellan ditt kommando “Stanna” och belöningen, men vänta inte för länge för då kommer valpen att tappa intresset. När din valp sitter lugnt och väntar på sin belöning är det dags för nästa steg. Efter ditt kommando “Stanna” ta ytterligare små steg bort från hunden; till sidan, framåt eller bakåt. Detta för att lära valpen att även om du flyttar dig är det meningen att valpen ska sitta still för att få sin belöning. När även det fungerar bra ökar du svårigheten igen innan du belönar och så småningom kommer du att kunna flytta flera meter från hunden. Gå alltid tillbaka och belöna, förutsatt att valpen inte rör sig eller kommer springande mot dig. 

“Sitt” – Placera en ”godisbit” i din hand och be om uppmärksamhet genom att låta den lukta på din slutna hand. Se till att du har din valp framför dig och dra sakta handen över huvud. Valpen kommer att följa din hand och doften från ”godiset” med nos och ögon, och när din hand är  ite bakom valpens huvud kommer den sätta sig på rumpan för att komma åt handen. Så fort rumpan träffar marken belönar du genom att öppna din hand och ge valpen ”godiset”. Upprepa övningen och när din valp sitter ner varje gång du gör den kan du lägga till ett kommande, t.ex.”Sitt”.

3 - 12 månaders ålder

Kontakt

Prata med din valp för att uppmuntra ögonkontakt med dig. Be den sitta ned och invänta ögonkontakt innan du serverar foder, låter den hoppa ut ur bilen eller korsa en gata. Då får du en hund som söker din uppmärksamhet istället för tvärtom. Be den sitta fint, kräv ögonkontakt och ge den sen tillåtelse att göra det den vill. Hantera din valp mycket och ofta, inte bara när ni leker. Lär valpen att vara lugn i din famn, känna tillit och trygghet. I framtiden kommer olika situationer att uppstå när du behöver lugna din hund och tillfällen då den behöver kunna lita på dig, t.ex. när du besöker veterinärer, klipper klorna eller i övrigt hanterar din hund. Lyft upp din valp, håll den stadigt mot din kropp. Om den kämpar och försöker komma loss, ska du lugnt och stillsamt hålla den i dina armar tills den lugnar sig. Hundar använder ljud för att förstärka sitt kroppsspråk, du bör därför prata lugnande med valpen så den känner att du är trygg och att du kan överföra ett lugn till valpen. Det är viktigt att du inte sätter ner valpen innan den är lugn, annars kommer den att lära sig att om den sprattlar tillräckligt mycket kommer den att vinna!

5 - 12 månaders ålder

Koppelträning

Att gå på en promenad med din hund ska vara ett nöje - lika viktigt som att leka och kela! Vänj din valp att använda halsband, koppel eller sele från dag ett. Många valpar accepterar det på en gång, medan andra kanske behöver lite tid att vänja sig.  Ta på och av halsband och/eller selen och uppmuntra din valp hela tiden medan du gör det. På så vis kommer den associera det till något roligt. Dra inte åt det för hårt, du ska ledigt få in två fingrar mellan huden och halsbandet. Välj ett koppel av läder eller textil, ca 1,5 meter långt (flexikoppel rekommenderas inte till valpar). Precis som med halsband och sele låter du valpen vänja sig inomhus till att börja med. Lägg lite “godis” på golvet eller håll en bit i handen och locka valpen att följa med dig. Utomhus kommer det att finnas mycket som väcker valpens nyfikenhet; anpassa längden på kopplet så att den inte rycker hårt i halsen om den hoppar åt sidan eller framåt. Om valpen drar; stanna, stå still tills den kommer tillbaka mot dig och då, med löst koppel fortsätter ni er promenad. Det kommer att bli många stopp och du måste vara väldigt tålamodig. Men om du är konsekvent och tålmodig med det här arbetet får du en hund som aldrig drar och som ger dig full uppmärksamhet.

5 - 12 månaders ålder

Möten med andra hundar

När ni går på koppelpromenad kommer ni att möta andra hundar. Försök att sätta din valp ned vid din sida, ta hjälp av en ”godisbit” för att få valpens uppmärksamhet. Så snart den andra hunden har passerat, belöna din hund förutsatt att den har suttit kvar. Upprepa detta varje gång ni möter en hund och din valp kommer att lära sig att passera hundar fint i koppel. Träningen kommer att stärka ert förhållande ännu mer; din hund ska alltid kunna lita på dig. 

Hälsa och omtanke

Gör det till en vana att regelbundet undersöka din valp för att upptäcka om något är fel, upptäcka eventuella skador eller parasiter (t.ex. fästingar). Träna din valp tidigt att acceptera att du rör och klämmer på den, kontrollera tänderna och öronen, tassar och klor. Håll även ögonen på din hunds vikt och temperatur för att tidigt upptäcka avvikelser från det normala. 

Borstning och håravfall

Att borsta igenom pälsen regelbundet är nödvändigt för långhåriga hundar. Det förhindrar att tovor bildas och hunden blir av med gammalt, löst hår. Borstning görs alltid i hårets riktning. Två gånger om året, oftast på våren och hösten, tappar hundar en stor del av sin päls. Vissa raser gör det bara en gång om året och vissa tappar knappt något hår alls. Om din hund fäller: Borsta noggrant och ofta igenom pälsen. Investera i en bra borste och en lämplig kam för just din hunds päls.

Tänder och andedräkt

Vid ungefär fyra månaders ålder börjar valparna ersätta sina vassa valptänder till permanenta. Då kan tandköttet bli svullet och blöda lite. Det händer vanligtvis när valpen äter eller tuggar på något. Det är viktigt att inspektera valpens tänder och att fortsätta göra det under hundens hela liv. Permanenta tänder bör vara vita och blanka. Tandköttet ska vara rosa, utan en röd kant mot tänderna. Ge gärna ett tuggben eller en repknut till hunden att tugga på, det främjar en mekanisk rengöring av tänder och tandkött. Även torrfoder bidrar till det tack vare sina hårda kulor. Våtfoder däremot har ingen sådan effekt.

Näsa och ögon

Nosen ska vara lite fuktig men det ska inte rinna från näsborrarna. Ögonen ska vara klara, det vita vitt och utan rinnande kladd. För att rengöra ögonen, använd en mjuk handduk eller en bomullspad doppad i ljummet vatten.

Öron

Kontrollera din hunds öron ofta och noggrant, särskilt om du har en ras med hängande öron. Hörselkanalen ska hållas torr och luftig. Som hos människor får bomullspinnar endast användas för att rengöra runt öppningen, aldrig ner i öronkanalen. Att rengöra ett öra; använd endast produkter avsedda för ändamålet. Håll flaskan vänd uppåt, häll lite av vätskan i örat, massera försiktigt örat underifrån och uppåt för att tömma överskott av öronvax. Torka därefter örat torrt med en mjuk bomullspad. Vissa raser kan kräva att håret runt och i öronen klipps för att lättare hålla torrt, luftigt och rent.

Klor

Långa klor måste klippas. Använd en kloklipp, den klipper skarpt och rent. För att undvika att klippa för mycket och skada din hund, är det bra om du kan se var pulpan börjar. Det syns tydligt på ljusa klor, men har din hund mörka får du klippa försiktigt och lite i taget. Känner du dig osäker, fråga din veterinär.

Bad och tvätt

Du badar din hund vid behov, men hellre mer sällan än för ofta. De vanligaste misstaget man som hundägare gör är att bada sina hundar för ofta. Men självklart ska du bada din hund om den har rullat sig i något äckligt. Undvik att använda schampo avsett för människor, vars formula och egenskaper (speciellt surhet) inte alls är anpassade till hundens hud. Om du torkar hunden med hårfön, var försiktig så du inte blåser varm luft direkt i öronen och inte för nära huden så hunden bränner sig.

Vaccinationer

Vi rekommenderar att du regelbundet vaccinerar din hund. Det ger ett bra skydd mot allvarliga och smittsamma sjukdomar. Uppfödaren säkerställer vanligtvis att valpen vaccineras vid 8 veckors ålder. Därefter är det upp till dig som ägare att se till att din valp, och din vuxna hund, får de vaccinationer som behövs. Mer information om vilka vaccinationer du behöver får du av din lokala veterinär!

Avmaskning

Valpar ska avmaskas enligt rekommendation. Rådfråg din veterinär om vad som är lämpligt för just din hund.

När bör man besöka veterinär?

Om din valp lider av diarré eller aptitlöshet som håller i 2 dagar, om det rinner ymnigt från näsborrarna eller ögonen eller om valpen/hunden har feber ska du kontakta din veterinär. Försök inte att självmedicinera - du kan göra mer skada än nytta!

Äter valpen bra, utvecklas den ordentligt

En valp utvecklas snabbt, både fysiskt och mentalt. Utvecklingen av skelett och muskler under de första månaderna är en avgörande period för valpens välbefinnande och dess framtida hälsa. Tillväxtperioden varierar i längd beroende på ras och storlek. Husse har ett brett sortiment av foder, utvecklat för den så viktiga tillväxtperioden, skräddarsydda för hundar av olika storlekar som tillhandahåller alla nödvändiga näringsämnen. Det smakrika fodret och den höga smältbarheten hos våra valpfoder har uppnåtts genom ett noggrant urval av råvaror och omfattande kontroller under tillverkningsprocessen. Om du utfodrar din valp med Husses valpfoder behöver du inte addera mineral- eller vitamintillskott såvida inte din behandlande veterinär särskilt har ordinerat det. Vissa livsmedel är farliga för hundar och kan till och med vara dödliga.

Ge aldrig din hund: choklad (ju högre kakaoinnehåll, desto farligare), avokado, lök, vitlök, nötter, druvor, russin eller jäst deg.

Utfodring

Valpar har en mage och ett matsmältningssystem som ännu inte är fullt utvecklat. Därför måste du dela upp dagsgivan i flera mindre måltider: från 6 om dagen strax efter avvänjning, till 2 i slutet av tillväxtfasen. Antal givor per dag minskar månad efter månad beroende på hur lång tillväxtfasen är. Håll ögonen på din valps vikt, ett visst hull är bra för valpar, men hullet bör försvinna ju äldre valpen blir. Om inte finns det risk att den vuxna hunden drabbas av övervikt. Ta gärna hjälp av din lokala Husse-återförsäljare för att exakt beräkna och skräddarsy utfodringen efter din hunds behov. När det är dags att byta från ett foder till ett annat måste du göra det gradvis för att förhindra matsmältningsproblem.

Exempel: 25% nytt foder/75% föregående foder under 4 dagar, 50/50 under 4 dagar, 75/25 i 4 dagar, Därefter 100% ny mat.

Kontrollera din valps aptit dagligen:

En måltidsrutin vid bestämda tider och i bestämda kvantiteter underlättar det. Och se till att valpen har en lugn plats att äta på där den får vara ifred. Du bör också kontrollera valpens avföring, som ska vara fast, men lite fuktig. Om du har frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Husse. Vi ger dig gärna råd för att göra vardagen med din valp till den bästa!

Utfodring

1. Se till att din alltid har tillgång till friskt vatten.

2. Dela upp dagsransonen i flera måltider (från 6 till 2 st beroende på tillväxtstadium).

3. Utfodra vid bestämda tider och på en lugn plats.

4. Var noga med valpens dagsranson för att undvika att din hund äter för mycket, eller för lite per dag. Ta hjälp av doseringstabellen på förpackningen.

5. Ta aldrig bort skålen medan valpen äter.

6. Om din valp inte äter: Lämna fodret i högst 30 minuter, ta sedan bort det, vänta en stund och servera igen. Så småningom kommer hunden att bli hungrig och börja äta.

7. Uppmuntra inte din hund att tigga. Ge inte något vid bordet.

8. Variera inte kosten för mycket, och gör gradvis övergångar över 10 dagar om ett foderbyte krävs.

VIKTIGT:

LÄMNA ALDRIG din hund i en varm bil.

BIND ALDRIG fast din hund i en dragkrok.

UTSÄTT ALDRIG din hund för smällare och raketer.

BEHANDLA ALLTID din hund med respekt!

Scroll