Lek och träna med din valp

Valp

En hundvalp behöver och ska leka mycket under sin uppväxt. Leken bidrar till valpens mentala, fysiska och sociala färdigheter. Lek är en utmärkt sysselsättning för dig och din valp att lära känna varandra, att skapa tillit och att lära valpen grunderna i umgänge med sin omvärld. Lär valpen några enkla saker varje dag, uthållighet och repetition är all kunskaps moder. Glöm inte bort att hela tiden uppmuntra och berömma valpen.

Enklare kommandon att lära din valp

En valp behöver tydliga gränser för vad som är tillåtet och inte och hur den ska uppföra sig. Ett steg på vägen i din uppfostran, är att lära valpen ett antal enklare kommandon som talar om för valpen vad den skall göra. Valpar är fulla av energi och har svårt att fokusera för länge på en sak och därför bör träningen hållas kort och vara varierande, men återkommande. Om du lägger tid på lek och träning kommer banden er emellan stärkas. De flesta valpar kan börja tränas när de är runt 3 månader gamla.

Grundläggande träning

Ta dig tid att studera din valp varje dag, det lär dig att förstå hur just din valp fungerar. Tålamod och konsekvens är hörnstenarna i valpträningen, men lika viktigt är att det att alltid berömma och belöna din valp när den gör rätt eller när den uppfyller ett önskat beteende. Godbitar är en viktig inlärningsmotivator, tillsammans med din röst och dina klappar. Börja gärna med enkel träning redan när du får hem din valp. Men hur gör man för att det ska bli en rolig och positiv upplevelse för valpen och för att inlärningen ska gå så snabbt som möjligt?

Kalla in valpen

Det första man ska lära sin valp är att känna igen sitt eget namn. Kalla din valp vid namn och belöna med en godbit eller smekning varje gång den tittar på dig eller kommer fram till dig. När valpen förstår att du kallar på den och vill ha uppmärksamhet när säger namnet kan du gå vidare. Nu är det dags viktigaste kommandot, att komma när du ropar. Vad du väljer som kommando är inte så viktigt, det kan vara ett ”Hit”, ”Kom” eller annat, det viktiga är att du konsekvent använder samma ord och att du fullföljer övningen. Att hunden kommer när man ropar är en säkerhet och gör det möjligt för din hund att gå lös utan koppel. Att valpen kommer är du ropar ska alltid vara förknippat med något positivt så var noga att belöna rikligt med kramar och godis när valpen gör rätt.

Miljöträning

Socialisering av valpar är en viktig del av deras utveckling, om man gör det rätt undviker man situationer där en vuxen hund kan reagera med aggressivitet eller blir rädd. När valpen är 3–4 månader gammal är en perfekt tid att börja socialisera den. Den lär sig då att bekanta sig med andra människor, platser och djur. Se till att ta med din valp överallt där det är möjligt. Valpen kommer att utveckla sina sinnen, blir mentalt stimulerad och öva sig i relationen med andra människor, djur och miljöer.

"Nej!"

Lär hunden vad den inte får göra med kommandot "Nej!". Det är ett nyttigt kommando som lär valpen vad som är oönskat beteende och kanske t.o.m skadligt. Ett annat väldigt effktivt sätt är att distrahera din valp med något annat när du ser att den är på väg att göra något den inte får. Kom ihåg att alltid belöna din hund om den reagerar korrekt på ett kommando.

"Sitt!”

Ett av de mer grundläggande och användbara kommandona du kan lära din valp är "Sitt!". Men hur lär man en valp att sätta sig? Prova men en godbit i handen och se till att valpen uppmärksammar din hand och godbiten. Höj sen långsamt din hand med godbiten över hundens huvud och bakåt, vilket tvingar den att titta upp och lyfta huvudet bakåt. Det i sin tur flyttar kroppens vikt till bakbenen och valpen sätter sig ofta helt naturligt. Belöna i så fall valpen med godbiten du har i handen och klappa om den. Bli dock inte besviken och stressad om din valp inte sätter sig ner direkt. Upprepa i så fall övningen flera gånger, se till att berömma varje gång valpen gör rätt eller i närheten av rätt och till slut kommer den att förstå. När du har kommit så långt att valpen förstår att den ska sätta sig lägger du till kommandot "Sitt!" till övningen, innan du höjer handen ovanför hans huvud.

"Ligg!"

När din valp bemästrar kommandot "Sitt" kan du fortsätta er träning med kommandot "Ligg". Hur lär man en valp att lägga sig ner? Förse dig med en godbit, börja med att få din valp att sitta ner genom kommandot ”Sitt”. I sittande läge, visa hunden godbiten gömd i din hand och för handen långsamt närmre och närmre marken, samtidigt som du ger kommandot ”Ligg”. När din valp börjar lägga sig ner, eller lägger sig ner, berömmer du den rikligt och ger honom godbiten som belöning.

"Stanna kvar!"

När din valp bemästrar kommandona "Nej!" och "Sitt!" fortsätter du med kommandot "Stanna!" eller ”Stanna kvar!”. Beordra din valp "Sitt!" men i stället för att belöna den, visa en öppen hand och lägg till kommandot "Stanna!" till denna gest. Om valpen stannar på plats, ge den en belöning och beröm den. När den börjar stiga, beordra "Nej!" och belöningen uteblir.

Utökande kommandon

När valpen förstår kommandot ”Stanna!”, börja gradvis öka den tid du kräver att den sitter still. När det fungerar börjar du att röra lite på dig, ta ett steg bakåt och gå fram igen, kanske ett steg åt sidan och tillbaka och hela tiden med handen öppen, vänd mot valpen. Om valpen hela tiden sitter fint, se till att ge mycket beröm. Gör övningen mer avancerad genom att gå längre och längre bort från din valp, men var noga med att inte har för bråttom. Valpen ska behärska ett avstånd innan du vidgar det. Efter lite träning förstår din hund att din rörelse inte betyder att den också kan röra sig. En värdefull kunskap för ett friare hundliv. Och kom ihåg att hela tiden berömma och belöna.

Kom ihåg att valpar har massor av energi och kan vanligtvis inte fokusera på en sak för länge

Rekommenderade produkter för träning av din valp:

Bravo | Glutenfritt snacks med lamm

Mjukt välsmakande och glutenfritt snack med lamm.
gluten_free
lamb
Protein: 30%
Fetthalt: 7%
Kolla in den här

Idol, 100 g | Spannmålsfria godsaker - rikt på lamm

Spannmålsfria, stjärnformade snacks tillverkade med endast en animalisk proteinkälla för hundar med matsmältningskänslighet. Fritt från konstgjorda smaker eller färgämnen.
grain_free
hypo_allergenic
Protein: 15.0%
Fetthalt: 2.5%
Kolla in den här

Träna lite varje dag

Från ca 3 månader ålder och fram till 1 år bör du avsätta tid för träning varje dag. Se också till att använda din röst, prata med valpen så den vänjer sig vid din röst. Efter ett tag kommer valpen att söka din uppmärksamhet, något som i er framtida relation är värdefullt. Det är viktigt att valpen har ditt fulla förtroende och är lugn och trygg tillsammans med dig. Att den känner sig extra trygg i din famn. Ett veterinärbesök, att klippa klorna eller kontrollera och tvätt öronen kommer att gå mycket smidigare om du har tränat och lekt med din valp och därigenom vunnit valpens förtroende.

Rumsren

Valpar har inte fullständig kontroll om och när de behöver göra ifrån sig. En grundregel är att valpar behöver gå ut och kissa när de vaknar, har ätit eller efter intensiv lek. Valpen har ibland signaler som kan vara bra att lära sig, vissa gnäller lite, många går runt i cirklar för att hitta ett bra ställe. När du märker ett sådant beteende, ta genast upp din valp och ta ut den till lämpligt ställe. Det är bra att hålla sig till ett och samma ställe eftersom valpar lättare associerar platsen som ”toalett” då. När din valpa har gjort ifrån sig ge den massor av beröm och kanske en godis som belöning. Förbered dig på att det kommer bli många turer fram och tillbaka, men om du är konsekvent kommer valpen med tiden att lära sig att hålla sig tills ni går ut. Kom ihåg att alltid berömma och belöna din valp när den gör ifrån sig utomhus, och skäll aldrig på den om en olycka händer inomhus. Den är för liten för att förstå att det är fel, det är du som behöver lära den vad som förväntas av den. Valpar är vanligtvis rumsrena när vid 4-6 månaders ålder.

Prata med din valp, det gör att den känner igen din röst och snabbare kommer dig nära.

Koppelträning

Vänj din valp med halsband, sele och koppel på en gång. Enklast är att börja hemme och inomhus där det finns färre störningsmoment. Utomhus finns så mycket annat som valpen vill utforska närmare och det kan bli onödigt många ryck. Tålamod är viktigt och var beredd på att valpen kommer stanna ofta, att få utforska allt den ser som spännande är också viktigt i valpens utveckling. Ta med lite snacks för att distrahera hunden om det behövs, eller som belöning för bra uppförande. Kom ihåg att även om din hund leker mycket i trädgården får du inte hoppa över promenaderna. Alla hundar, stor som liten, behöver minst tre promenader om dagen. Om än väldigt korta när de är valpar.

Övriga produkter för skojs skull med valpar:

Populär

69,00 kr

Frisbee, 1 st | Flygande frisbee

Perfekt för att leka apport med din hund

39,00 kr

Populär

55,00 kr

Boll, S | Studsande gummiboll

Rolig och hållbar leksak

45,00 kr

Populär

Bravo, 150 g | Glutenfritt snacks med lamm

Smakrikt belöningsgodis för hund

29,00 kr

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, det fastnar inte på våra tassar, vilket betyder mindre dammsugning för våra människovänner. Det eliminerar också obehagliga lukter! Fem tassar från oss! Ps. Vi fyller tre år på alla hjärtans dag!

Stenis

Tack Husse för det läckra fodret, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av hundfoder, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för era husdjur. Vi använder endast noggrant utvalda, högkvalitativa ingredienser i våra produkter som foder, godsaker och kosttillskott. Alla våra produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och hålls under ständig veterinärkontroll. Våra återförsäljare är välutbildade inom hund- och kattmat samt näringslära och står redo att hjälpa er välja rätt foder för er hund, katt eller häst. Vi erbjuder även hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt sortiment finns allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter är en solid bas för deras kosthållning och vi erbjuder specialanpassat foder för olika storlekar och livssteg, från foder till valpar och kattungar till vuxna och äldre djur.

Har du en hund eller katt med specifika näringsbehov?
Vi hanterar specialbehoven med omsorg. Om ni kämpar med matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en steriliserad eller kastrerad hund eller katt, så har vi anpassat foder även för dessa behov.
Är du på jakt efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är tillverkade av material av högsta kvalitet, de är hållbara och ger både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning. Du kan komplettera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med våra läckra godbitar. Vi erbjuder även godis för hundar, katter och hästar, perfekt som kosttillskott eller som belöning under och efter träning.
Behöver du produkter inom omsorg och hälsa för ditt husdjur? Vi erbjuder allt från schampo till kosttillskott och produkter för päls- och klövvård av högsta kvalitet.