Chihuahua

Den minsta hundrasen

Chihuahua är den minsta av hundraser och en nationell symbol för Mexiko. Dessa hundar namngavs efter den mexikanska staten Chihuahua och är bland de äldsta raserna i Syd/central Amerika.

iconUrsprungsland: Mexiko
iconFCI grupp: Grupp 9 följeslagare och leksakshundar, avsnitt 6 Chihuahueño
iconTemperament: Livlig, hängiven, uppmärksam, modig, snabb
iconFärger: Alla möjliga färgvariationer - solida, markerade eller stänkte
iconVikt: 1.8–2.7 kg
iconHöjd: 15–25 cm
iconLivslängd: från 12 till 20 år

Chihuahua valpar

Det finns gott om Chihuahuas i tävlingssport, shower och i filmer, vilket visar att de absolut kan utbildas och tränas till att göra och förtså. Men å andra sidan finns det också många ägare och tränare som kämpar med grundläggande beteendeproblem med sina hundar. Trots att de är väldigt små har Chihuahuas rykte om att vara gnäbbiga, högljudda och svåra att hantera. Dessa hundar kan skilja sig mycket mellan rasen. Som tur är älskar Chihuahuas att behaga sina nära och positiv förstärkning gör underverk under träning. Ha alltid några godisar till hands - Husse Bravo godis kan lätt delas upp i mindre bitar, lämpliga för dina Chihuahuas små käkar. För att främja en korrekt utveckling av ditt Chihuahua-valpfoder med en diet gjord speciellt för små hundraser rekomenderar vi Husse Valp Mini som är en torr hundmat speciellt utformad för mindre raser.

Chihuahuas näring

Att vara en av de minsta bland hundraser kräver Chihuahuas en diet som är speciellt gjord för en hund och dess storlek. Eftersom denna ras harlite benägenhet för fetma är det nödvändigt att övervaka din hunds vikt och kaloriintag. Chihuahuas munstorlek ger svagare tänder, så torrfoder med mindre kibblar är det bästa valet för din hund. Optimal Mini från Husse-serien är en välbalanserad diet baserad på naturliga och noggrant utvalda ingredienser. Förutom att torrfoder som förser din hund med rätt storlek på tuggorna kan den även hjälpa till med tandhygien och förhindra samt kontrollera ansamling av plack och tandsten för att undvika konsekvenser av svår dental sjukdom. Dental Snacks från Hussesortimentet är kornfria och finns i en mindre storlek, lämplar sig väldigt bra för din Chihuahuas lilla mun.

 

Rekomendationer för en vuxen Chihuahua:

Optimal Mini | Glutenfritt torrfoder framtaget för att möta ett högt energibehov

Optimal Mini är lämplig för små raser med högre energibehov. Foderkulornas storlek är anpassade för små och miniraser för att stödja mekanisk rengöring av tänderna.
energy_plus
immune_system
Rasstorlek:
Protein: 29.0% (80% animaliskt protein av totalt proteininnehåll)
Fetthalt: 18.0%
Kolla in den här

Sensitive Ocean Care Mini | Glutenfritt recept med en enda animalisk proteinkälla

Ocean Care Mini är en glutenfri produkt som är lämplig för hundar av små och mycket små raser som lider av allergier och/eller känsligt matsmältningssystem. Med lax som enda animaliskt protein och foderkulor anpassade för små käkar.
gluten_free
mono_protein
Rasstorlek:
Protein: 24.0% (75% animaliskt protein av totalt proteininnehåll)
Fetthalt: 14.0%
Kolla in den här

Detaljerad beskrivning av Chihuahua

Chihuahua är en av de minsta hundraserna, som vuxna når dom maximalt 25 cm och väger mindre än 3 kg. Deras päls finns i många färger och mönster och kan vara antingen långa eller korta.

Genesis

Bilder som liknar Chihuahuas har hittats på artefakterna från många förlorade civilisationer runt om i världen. Även om rasens exakta ursprung förblir en hemlighet med förhistorien, visar både arkeologiska bevis och folklore att just denna ras har sitt ursprung i Mexiko. Man tror att modern Chihuahua härstammar från Techichi en följeslagare från Toltec civilisationen i Mexiko, dock var den större och tyngre än den Chihuahua vi känner idag. Många historiker tror att efter att aztekerna erövrade toltekerna på 1100-talet förfinade de Techichi-hunden till en mycket mindre och lättare hund. Efter Aztec-kulturens fall på 1500-talet antogs Techichi förlorade eftersom det var en integrerad del av aztekernas kultur. Men i mitten av 1800-talet har många exemplar hittats i delstaten Chihuahua varefter rasen fick sitt namn.

Utseende

Som den minsta av hundraser som erkänns av kennelklubbar blir vuxna Chihuahuas aldrig längre än 25 cm. Chihuahuas beskrivs för att ha en "apple head" eller "apple-dome" skalleformning. Dessa hundar har stora, runda ögon och stora, upprättstående öron. I denna ras bildar den del där munnen möter skallen nästan en perfekt 90-graders vinkel. På grund av sin lilla storlek är Chihuahuas lite känsliga och till viss del ömtåliga. Chihuahuas kan förekomma i nästan vilken färgkombination som helst. Eftersom alla olika färger och mönster kan förekomma hos hundar av denna ras är det stor variation när det gäller Chihuahuas utseende.

Beteende

På grund av sin lilla storlek kan Chihuahuas lätt skrämmas vilket kan få dem att attackera. Denna ras är inte det bästa valet för familjer med små barn och större djur, eftersom de är mycket utsatta för eventuella skador. Chihuahuas är kända för att bli starkt knutna till en viss person i ett hushåll. Chihuahuas beteende beror mest på det genetiska temperamentet hos hundens föräldrar och farföräldrar, så se till att fråga din uppfödare hur de uppförde sig för att få en allmän uppfattning om vad du kan förvänta dig av ditt husdjur. Som med alla hundraser har Chihuahuas stor nytta av korrekt träning och socialisering och de tenderar att svara bäst på positiv förstärkningsträning.

Krav

Med sina små munnar har Chihuahuas i allmänhet svagare tänder och kräver mer omfattande tandvård. Tanddieter och tuggor kan hjälpa till att förhindra ansamling av plack och tandsten. En molera kan förekomma på Chihuahuas s.k äpplehuvud och är känd för att vara närvarande i nästan alla Chihuahua valpar. Den mjuka fläcken på Chihuahuas huvud fylls vanligtvis under de första sex månaderna, men då rekommenderas det att vara extra försiktig för att förhindra skador. Chihuahuas har stora, utskjutande ögon som gör dem utsatta för ögoninfektioner och en mängd olika skador. Chihuahuas kan lätt bli kalla, så att förse din hund med hundjacka eller tröja under kallare månader hjälper dig att hålla dem varma och bekväma.

Daglig vård

Korthåriga Chihuahuas anses vara lätta att underhålla, de behöver en borstning varje vecka och ett bad vartredje till varfjärde vecka. Med hundar av denna ras som lätt blir kalla är det viktigt att linda in din hund i en handduk efter badning föratt bibehålla och ge extra värme. Chihuahuas kräver regelbunden rengöring av ögonområdet för att förhindra ögoninfektioner och att tårfläckar uppstår. Chihuahuas tänder kräver lite extra uppmärksamhet det är bäst att borsta din hunds tänder dagligen eller ge någon form tuggning för att främja mekanisk tandrengöring.

Perfekta produkter för en Chihuaha

Valp Mini, 2 kg | Torrfoder för valpar som främjar tillväxten hos mindre raser

Högt protein- och fettinnehåll för en optimal tillväxt

179,00 kr

Sterilised Mini, 2 kg | Komplett foder med högt proteininnehåll för att främja en god kondition

Innehåller en optimal mängd L-karnitin för att öka fettomsättningen

169,00 kr

Senior Mini, 7 kg | Torrfoder med anpassat kaloriinnehåll för att hålla små seniorhundar i fin form

Med tillsatt taurin för att stödja en hälsosam hjärtfunktion

419,00 kr

Optimal Mini, 2 kg | Glutenfritt torrfoder framtaget för att möta ett högt energibehov

Innehåller optimala nivåer av protein och fett för att bibehålla muskelmassan

179,00 kr

Populär

Bravo, 150 g | Glutenfritt snacks med lamm

Smakrikt belöningsgodis för hund

29,00 kr

Populär

69,00 kr

Har ditt husdjur något speciellt behov eller tillstånd som inte är rastypiskt?

Svara på några korta frågor och du får reda på vad vi föreslår för ditt husdjur.

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, det fastnar inte på våra tassar, vilket betyder mindre dammsugning för våra människovänner. Det eliminerar också obehagliga lukter! Fem tassar från oss! Ps. Vi fyller tre år på alla hjärtans dag!

Stenis

Tack Husse för det läckra fodret, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av foder för hundar, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för era husdjur. Vi använder endast noggrant utvalda, högkvalitativa ingredienser i våra produkter som foder, godsaker och kosttillskott. Alla våra produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och hålls under ständig veterinärkontroll. Våra återförsäljare är välutbildade inom hund- och kattmat samt näringslära och står redo att hjälpa er välja rätt foder för er hund, katt eller häst. Vi erbjuder även hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt sortiment finns allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter är en solid bas för deras kosthållning och vi erbjuder specialanpassat foder för olika storlekar och livssteg, från foder till valpar och kattungar till vuxna och äldre djur.

Har du en hund eller katt med specifika näringsbehov?
Vi hanterar specialbehoven med omsorg. Om ni kämpar med matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en steriliserad eller kastrerad hund eller katt, så har vi anpassat foder även för dessa behov.
Är du på jakt efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är tillverkade av material av högsta kvalitet, de är hållbara och ger både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning. Du kan komplettera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med våra läckra godbitar. Vi erbjuder även godis för hundar, katter och hästar, perfekt som kosttillskott eller som belöning under och efter träning.
Behöver du produkter inom omsorg och hälsa för ditt husdjur? Vi erbjuder allt från schampo till kosttillskott och produkter för päls- och klövvård av högsta kvalitet.