Malteser

Vacker vänlig hund med ett mystiskt ursprung

Malteser är en miniras som började födas upp för fler hundra år sedan och då som sällskapshundar till den europeiska överklassen. Maltesern är en medelhavsras men med många ikheter med östeuropeiska hundar.

iconHärstamning: Medelhavsområdet
iconFCI-klassificering: Grupp 9, avsnitt 1.1 Bichons # 65
iconTemperament: Lättsam, kärleksfull, intelligent, livlig, lyhörd, orädd, söt temperamentsfull, lekfull, vänlig
iconFärger: Vit
iconVikt: Hane: 3–4 kg, Tik: 3–4 kg
iconHöjd: Hane: 21–25 cm, Hona: 20–23 cm
iconLivslängd: från 12 till 15 år

Malteser valpar

Maltesern är en mycket intelligent hund med långa anor. Som den sällskapshund den är, har den lärt sig hur man får sin vilja igenom. Som ägare bör du vara konsekvent med uppfostran och träning. Rasen kan vara envis och bestämd, men den lär sig snabbt, i synnerhet om den får mycket beröm, godis och kel och har en naturlig drivkraft att göra sin ägar till lags. Malteservalpar kan ibland ha perioder då de är väldigt egensinniga och inte lyssnar på kommandon. Då är det än viktigare att intensifiera träningen och ge extra belöningar, mycket beröm och kärlek. Kom ihåg att malteservalpar lätt går upp i vikt, se till att det blir balans mellan godis och träning. Ett bra snack är Bravo från Husse. Maltesern må vara liten är en liten, men hamnar den i ett trängt läge eller blir rädd så är det inte ovanligt att den bits för att skydda sig. Träna din Malteser med positiv förstärkning när den är valp på sådana situationer. Ge din malteser ett foder speciellt anpassat för små hundar, t.ex.Valp Mini från Husse.

Malteser näringslära

Ett välbalanserat och högkvalitativt foder för små hundar rekommenderas. Rasen är vit till färgen, så välj ett foder med mindre koppar och beta-karoten då för högt innehåll kan leda till missfärgning av den vita pälsen. Ocean Care Mini är det bästa valet för en Malteser. Det är ett torrfoder anpassat för små hundar och med ett innehåll lämpligt för hundar med vit päls. Det innehåller prebiotika och essentiella fettsyror. Ocean Care Mini från Husse innehåller allt små hundar behöver för att hålla sig friska och behålla en fin päls.

 

Rekommenderat för vuxna Malteser:

Sensitive Ocean Care Mini | Glutenfritt recept med en enda animalisk proteinkälla

Ocean Care Mini är en glutenfri produkt som är lämplig för hundar av små och mycket små raser som lider av allergier och/eller känsligt matsmältningssystem. Med lax som enda animaliskt protein och foderkulor anpassade för små käkar.
gluten_free
mono_protein
Rasstorlek:
Protein: 24.0% (75% animaliskt protein av totalt proteininnehåll)
Fetthalt: 14.0%
Kolla in den här

Optimal Mini | Glutenfritt torrfoder framtaget för att möta ett högt energibehov

Optimal Mini är lämplig för små raser med högre energibehov. Foderkulornas storlek är anpassade för små och miniraser för att stödja mekanisk rengöring av tänderna.
energy_plus
immune_system
Rasstorlek:
Protein: 29.0% (80% animaliskt protein av totalt proteininnehåll)
Fetthalt: 18.0%
Kolla in den här

Detaljerad beskrivning av malteser

Malteser är en liten hund med kompakt kropp som är lika lång som den är hög. Maltesern har en vit, lång och silkeslen päls.

Ursprung

Man tror att hunden kom till Malta med fenicierna som härskade över hela Medelhavet innan grekerna övertog kontrollen över havet. Antikens greker och romare fascinerades av Maltesern och rasen omnämns i antika Greklands och Roms litteratur. Aristoteles nämner Malteser redan år 370 f.Kr. Många anser t.om. att rasen kommer från Malta men den nämns även i litteratur från Melita på Sicilien, därför är det svårt att exakt fastställa rasens ursprung. Bland Roms aristokrati ansåg man att Maltesen var en statussymbol och modehund.

Utseende

Maltesern har ett lätt rundat huvud, svart liten nos och bruna ögon med en mörkare ton vilket ger den sitt uttrycksfulla utseende. Rasen är liten och kompakt med krökt svans, öronen slokar och kan ibland ha långt hår. Maltesern har lång vit silkeslen päls utan underull. Färgen är genomgående vit men öronen kan ibland vara i färgen blekt elfenben, vilket är helt normalt. Maltesern fäller inte och gör rasen till ett utmärkt val för personer med lätt pälsallergi. Under de kallare månaderna med mindre solljus kan Malteserns svarta nos bli rosa eller ljusbrun, i folkmun "vinternos". Den återgår till svart igen när sol och värme återvänder. Vissa ägare föredrar att hålla sin hund kortklippt.

Beteende

Maltesern är trots sin ringa storlek väldigt modig och tuff och en bra vakthund. Den är ofta lekfull, vänlig och harmonisk. Maltesern uppskattar kärlek och omtanke vilket går hand i hand med hundens historia som aristokratins knähund. Den är också försiktig, lugn och till sin natur men samtidigt aktiv, atletisk och tycker om lek och bus. Rasen är uthållig och håller lätt jämna steg med hundar dubbelt så stora. Den behöver mycket lek och aktivitet för att undvika felbeteenden. Till skillnad från många andra små raser är Maltesern lättränad och nyfiken på att lära sig mer.

Behov

En malteser är mycket vänlig och den tycker inte om att vara ensam långa stunder och kan i dessa fall utveckla separationsångest. Med en ringa storlek kommer också en liten urinblåsa så träningen för att bli rumsren kan bli en utmaning. Maltesern behöver urinera ofta och det är inte alltid lätt att märka när det är dags, vilket ibland leder till olyckor. Som med många andra små raser ser Maltesern sina tänder som sitt enda skydd. Den kan bitas när den blir stressad, trängd eller skrämd. Var noga med träningen av din Malteser för att undvika det.

Daglig skötsel

Med sin långa och silkeslena päls behöver maltesern borstas ofta, annars kan pälsen lätt tova sig och tappa sin lyster. Maltesern behöver regelbundna bad med schamponering för att pälsen ska hålla sig vit, fin och glansig. Klorna växer snabbt och ska trimmas ofta. Ett vanligt problem hos Maltesern är så kallad tårfärgning. Se till att hålla torrt och rent, om överdriven färgning sker, kan ett besök hos veterinär blir nödvändigt. Tandhälsas är viktig för små hundar, borsta malteserns tänder regelbundet.

Perfekta produkter för Malteser

Valp Mini, 2 kg | Torrfoder för valpar som främjar tillväxten hos mindre raser

Högt protein- och fettinnehåll för en optimal tillväxt

179,00 kr

189,00 kr

Optimal Mini, 2 kg | Glutenfritt torrfoder framtaget för att möta ett högt energibehov

Innehåller optimala nivåer av protein och fett för att bibehålla muskelmassan

179,00 kr

Senior Mini, 7 kg | Torrfoder med anpassat kaloriinnehåll för att hålla små seniorhundar i fin form

Med tillsatt taurin för att stödja en hälsosam hjärtfunktion

419,00 kr

Sterilised Mini, 2 kg | Komplett foder med högt proteininnehåll för att främja en god kondition

Innehåller en optimal mängd L-karnitin för att öka fettomsättningen

169,00 kr

Populär

Bravo, 150 g | Glutenfritt snacks med lamm

Smakrikt belöningsgodis för hund

29,00 kr

Tugg Plus S, 10-pack | Dental tuggben som innehåller grönt te

Glutenfria och främjar en god tandhälsa för hundar

169,00 kr

Har ditt husdjur något speciellt behov eller tillstånd som inte är rastypiskt?

Svara på några korta frågor och du får reda på vad vi föreslår för ditt husdjur.

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, den fastnar inte på våra tassar och vår husse och matte slipper dammsuga så mycket. Den tar bort trist lukt med!
Så 5 tassar från oss, vi blir även 3 år på ”alla hjärtans dag”

Stenis

Tack Husse för smarrigt käk, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av foder för hundar, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för Era husdjur. Alla våra produkter såsom foder, godsaker och kosttillskott görs endast av noggrant utvalda ingredienser av högsta kvalitet. Alla produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och produktionslinjerna står under ständig veterinärkontroll. Förutom kvaliteten på våra produkter, betyder det också kvaliteten på tjänsten är extra bra. Våra återförsälajare är grundligt utbildade inom hund- och kattmatoch näringslära och hjälper dig gärna att välja rätt foder för din hund, katt eller häst. Vi erbjuder hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt erbjudande hittar du allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter utgör en bra grund gällande deras kost – vi har anpassade foder för hundar och katter av olika storlekar och i olika skeden av livet, dvs valpar och kattungar, vuxna och äldre.

Har du en hund eller katt med särskilda näringsbehov?
Vi tar hand om de särskilda behoven med varm hand. Lider ni av matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en katt eller hund som är steriliserad/kastrerad så finns det ett anpassat foder även för er.
Letar du efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är gjorda av material av högsta kvalitet, de är hållbara och kommer att ge både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning ihop. Du kan addera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med läckra delikatesser. Vi erbjuder godis för hundar, katter och hästar som är ett välsmakande tillskott till kosten men också som belöning under och efter träning.
Behöver du produker inom omtanke och hälsa till ditt husdjur? Vi erbjuder både shampoo och kosttillskott och päls och klovårdsprodukter av högsta kvalitet.