Samojed

Leende hund från norr

Mungiporna på en Samojed, tillsammans med mörk pigmentering runt munnen och deras lätt sneda ögon ger rasen deras signatur – ett leende ansikte. Det är en av de mest folkorienterade hundraserna från norr.

iconUrsprungsland: Sibirien
iconFCI-klassificering: Grupp V, sektion 1, Spitz
iconTemperament: livlig, envis, sällskaplig, lekfull, försiktig, vänlig
iconFärg: vit
iconVikt: Hane: 20–30 kg, Tik: 16–20 kg
iconHöjd: Hane: 53–60 cm, Tik: 48–53 cm
iconFörväntad livslängd: 12 till 14 år

Samojedvalpar

Samojedvalpar är snabba och ivriga till lärande. När du tränar med din samojedvalp kan en klicker vara användbar i kombination med ett smakligt snacks. Samojedvalpar blir lätt uttråkade vilket i sin tur leder till frustration, så överansträng inte din hund. Det är bättre att planera in flera korta träningspass en några få långa. Samojeden kräver en mild men konsekvent lärare. Samojedvalpar bör socialiseras i tidig ålder, vilket kommer att avsevärt förbättra deras beteende kring andra djur och kan lära dem hur de ska reagera i vissa situationer. Samojeden är en aktiv hundras, men du måste vara uppmärksam på din valps leder. Överansträng inte din samojedvalp, eftersom deras leder växer och utvecklas tills de är 15 månader gamla. Samojeder är något benägna att få höftdysplasi, så du kan lägga till lite glukosamin och kondroitin till din hunds diet.

Samojed näring

Vitpälsade hundar är mer benägna förolika allergier, inklusive matallergier. En mild, glutenfri formula kan vara ett bra val för en samojed. Har du en Samojed bör du vara uppmärksam på nivåerna av koppar och betakaroten i fodret - formler med för höga halter av någon av dessa ingredienser kan leda till missfärgning av pälsen. Det är en aktiv ras, men kom ihåg att alla hundar är olika. När du väljer foder baserar du ditt beslut på din hunds kroppsmassa, ålder och individuella preferenser. För att ta hand om din hunds hud och päls ytterligare kan du öka intaget av omega-3 och omega-6 fettsyror som är kända för sin positiva inverkan på hud- och hårtillstånd.

Rekommenderat för vuxna Samojeder:

Detaljerad beskrivning av samojed

Samojedhundar tros vara mästare på att undvika konflikter med andra husdjur och kommer vanligtvis bra överens med andra husdjur, särskilt om de har socialiserats på lämpligt sätt när de var unga. Rasen älskar fysisk aktivitet men tycker lika mycket om att gosa med sina ägare.

Ursprung

Nomadstammar använde hundar av spetstyp som vall- och slädhundar. Nenet-stammen, även känd som den samojediska stammen, är ansvarig för att föda upp de allra första samojedhundarna. Samojeder levde nära tillsammans med sitt folk, vilket ledde till skapandet av en mycket sällskaplig hundras. Samojederna blev mest kända i början av 1800- och 1900-talet när många polarforskare tog hem dessa vita, nordliga hundar från sina resor. Det var så samojedhundar hittade till Ernest Kilburn-Scott, en brittisk zoolog, som tros vara den allra första europeiska uppfödaren. De första samojedhundarna presenterades i Europa under en utställning i Leeds 1893. Från år 1909 är Samojed det officiella namnet på rasen.

Utseende

Samojeden är en medelstor hund av spetstyp med många utmärkande drag från denna grupp. Hundar av denna ras har en lång och fluffig päls med stora tofsar av hår på nacken, axlarna och med tjocka hårstrån på svansen och på bakbenen. Samojedhundar har ett triangulärt huvud med ett starkt nosparti, rak nosrygg och spetsiga öron täckta av tät päls. De har vidsträckta ögon som är lätt lutande och parade med mörk hud runt munnen och försiktigt upphöjda mungipor, samojedhundar ser ut som om de ler. Samojedens svans rullar sig uppåt, med spetsen som rör vid hundens rygg. Samojedens päls ska huvudsakligen vara vit, några små märken i grädde eller kex är tillåtna.

Beteende

Nordliga hundraser har släddragande i blodet och behöver vanligtvis inte mycket träning för att dra en släde. Rasen är mycket aktiv och en bra träningskamrat. Samojedhundar kommer överens med barn och kan lätt vänja sig vid stadsliv, så länge du aktiverar den tillräckligt. Dessa hundar blir starkt fästa vid sina ägare och men kommer också snabbt överens med främlingar. Tänk på att samojedhundar är ganska vokala och högljudda, vilket kan vara problematiskt för dina grannar.

Behov

Samojeden är en energisk och aktiv hund som kräver en hel del fysisk aktivitet. Rasen tål lätt minusgrader, men deras tjocka päls kan bli problematisk under varma sommardagar. Ta inte med din hund på en lång promenad i sommarvärmen och förlägg fysisk aktivitet till kvällarna när det är svalare.

Daglig vård

Den tjocka, vita pälsen är förhållandevis lätt att hålla i gott skick, men behöver borstas varje vecka, under fällningssäsongen kan du behöva borsta din hund varje dag. Vissa hundar av denna ras fäller bara en gång per år. Du kan bli av med smuts, sand eller löv som fastnat i din hunds päls genom att försiktigt borsta över dem. Du kan behöva bada din Samojed när den är särskilt smutsig eller om den börjar lukta ”hund”. Kontrollera att din hunds öron och området under ögonen är rena. Under långa promenader filar samojedhundar vanligtvis sina klor så att du inte behöver klippa dem. Efter en lång promenad applicera fuktgivande balsam på din hunds trampdynor.

Perfekta produkter för Samojeder

Optimal, 12 kg | Torrfoder som är lämpligt för medelstora eller stora raser med högre energibehov

Innehåller optimala nivåer av protein och fett för att bibehålla muskelmassan

799,00 kr

Opus Farm, 12 kg | Spannmålsfritt torrfoder med begränsade animaliska proteinkällor

Rik på animaliskt protein och fett för att stödjadin hunds aktiva livsstil

899,00 kr

Opus Ocean, 2 kg | Spannmålsfritt torrfoder med en enda animalisk proteinkälla

Rikt på animaliskt protein och fett för att främja din hunds aktiva livsstil

219,00 kr

459,00 kr

Tandrep Plus, 20 st | Tandtuggrep med kyckling

Glutenfritt belöningsgodis för hundar

169,00 kr

Populär

69,00 kr

39,90 kr

Har ditt husdjur något speciellt behov eller tillstånd som inte är rastypiskt?

Svara på några korta frågor och du får reda på vad vi föreslår för ditt husdjur.

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, det fastnar inte på våra tassar, vilket betyder mindre dammsugning för våra människovänner. Det eliminerar också obehagliga lukter! Fem tassar från oss! Ps. Vi fyller tre år på alla hjärtans dag!

Stenis

Tack Husse för det läckra fodret, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av hundfoder, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för era husdjur. Vi använder endast noggrant utvalda, högkvalitativa ingredienser i våra produkter som foder, godsaker och kosttillskott. Alla våra produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och hålls under ständig veterinärkontroll. Våra återförsäljare är välutbildade inom hund- och kattmat samt näringslära och står redo att hjälpa er välja rätt foder för er hund, katt eller häst. Vi erbjuder även hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt sortiment finns allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter är en solid bas för deras kosthållning och vi erbjuder specialanpassat foder för olika storlekar och livssteg, från foder till valpar och kattungar till vuxna och äldre djur.

Har du en hund eller katt med specifika näringsbehov?
Vi hanterar specialbehoven med omsorg. Om ni kämpar med matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en steriliserad eller kastrerad hund eller katt, så har vi anpassat foder även för dessa behov.
Är du på jakt efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är tillverkade av material av högsta kvalitet, de är hållbara och ger både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning. Du kan komplettera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med våra läckra godbitar. Vi erbjuder även godis för hundar, katter och hästar, perfekt som kosttillskott eller som belöning under och efter träning.
Behöver du produkter inom omsorg och hälsa för ditt husdjur? Vi erbjuder allt från schampo till kosttillskott och produkter för päls- och klövvård av högsta kvalitet.