Tax

Rasen kallas ibland grävlingshund eftersom den användes vid jakt på grävling

Taxen är en liten hund med en distinkt kroppsform. Korta ben och lång bål gör den unik bland andra hundraser. Taxen kan vara envis och använder gärnaq sin intelligens för att nå sina mål.

icon

Ursprungsland:

Tyskland
icon

FCI-klassificering:

Grupp IV, sektion 1, taxar
icon

Karaktär:

underhållande, smart, envis, hängiven, aktiv, modig
icon

Färg:

svart, svart och beige, choklad, grädde
icon

Vikt:

från 7,5 till 14 kg
icon

Höjd:

Hane: 37- 47 cm, Tik 35-45 cm
icon

Förväntad livslängd:

12 till 16 år

Taxvalpar

Taxar är intelligenta, smarta, envisa och njuter av sin självständighet, så ha tålamod, speciellt i början av din träning. Var konsekvent. Rasen lär sig snabbt att anpassa sig till nya regler. Kom ihåg att umgås med din tax så mycket som möjligt, så att din hund kan lära sig att agera runt andra djur och människor. Taxar har en stark jaktinstinkt, så att bilda band med mindre djur som annars skulle vara deras byte kan vara en utmaning. Under sitt första år går valpar igenom en snabb tillväxtfas, se till att ge din hund en hälsosam kost som stödjer dess utveckling.

Tax näringslära

Taxar har vanligtvis enorm aptit, utan portionskontroll kan de gå upp i vikt. Välj en välbalanserad och komplett diet för din valp som förser din hund med rätt mängd energi och näringsämnen. Fri tillgång till foder är inte att rekommendera för raser med stor aptit, fördela istället dagsransonen vid fasta tider två till tre gånger per dag. Var även uppmärksam på hur mycket snack du ger din hund mellan måltiderna och räkna in det i dagsbehovet. Välj godsaker med rena och enkla ingredienser, gärna naturliga. När du väljer foder ta hänsyn till storlek och ålder. Typ av foder bestäms också av din hunds aktivitetsnivå.

Rekommenderat för vuxna taxar:

Sensitive Ocean Care Mini | Glutenfritt recept med en enda animalisk proteinkälla

Ocean Care Mini är en glutenfri produkt som är lämplig för hundar av små och mycket små raser som lider av allergier och/eller känsligt matsmältningssystem. Med lax som enda animaliskt protein och foderkulor anpassade för små käkar.
gluten_free
mono_protein
Rasstorlek:
Protein: 24.0% (75% animaliskt protein av totalt proteininnehåll)
Fetthalt: 14.0%
Kolla in den här

Beskrivning

Dessa distinkta hundar med korta ben och långa bålar är en ras envisa och självständiga hundar. Taxar vet hur man använder sin intelligens och kvickhet för att uppnå sina mål och behöver en konsekvent ägare och ordentlig träning.

Ursprung

I historien har taxar alltid varit följeslagare till ädla och rika människor. Bland kända taxägare har vi Napoleon Bonaparte som älskade att bli poträtterad med sina hundar. Taxar användes vanligtvis som jakthundar, men allt eftersom åren gick hölls de mer och mer som sällskap och följeslagare. Wilhelm II av Tyskland lät till och med bygga ett monument för att fira sin favorittax och drottning Elizabeth II har sitt eget avelsprogram där hon korsar taxar med corgis. Även många konstnärer höll taxar som följeslagare. Pablo Picasso fotograferades gärna med sin tax och Andy Warhol lade till bilder av sina hundar i många delar av sitt arbete.

Utseende

Taxars speciella kroppsform skiljer rasen från många andra. Taxar har korta ben och en långsträckt bål. Trots dess korta ben är de både smidiga och snabba. De har trekantiga huvuden med stora, hängande öron. Beundrare av taxar charmas av taxens djupa och intelligenta ögon som dom vet att använda sig av för att få fördelar.

Beteende

Även om taxen kan uppfattas som oberoende är den sällskaplig och trivs med att vara nära sina ägare. De vill gärna vara i centrum för uppmärksamheten. De är inte den typiska knähunden, de är aktiva och behöver sin dagliga dos av motion, annars kan de visa destruktiva beteenden. Fysisk aktivitet bidrar även till fin form och optimal kroppsvikt. Taxar gillar inte tristess, så ge dem roliga aktiviteter och leksaker.

Behov

På grund av sin långa bål är taxar benägna att få problem med ryggen t.ex. diskbråck. Risken för skador kan ökas av fetma, hopp eller intensiv träning, som alla belastar kotorna. Risken för skador kan ökas ännu mer om din hund regelbundet måste gå i trappor. Att bibehålla optimal kroppsvikt och hålla din tax aktiv är avgörande för din hunds hälsa. Om du bor på en högre våning överväg att bära din hund uppför trappan.

Daglig vård

Taxar kräver ingen komplicerad skötsel. Du behöver bara en gummihandske för att borsta som hjälper dig att bli av med dött hår. Efter ett bad, torka din hunds öron ordentligt - en fuktig hörselgång utgör en miljö för utveckling av bakterier som kan leda till infektioner.

Perfekta produkter för taxar

Prima Plus, 2 kg | Torrfoder med måttligt fett- och kaloriinnehåll

Med L-karnitin som hjälper till att metabolisera fetter

169,00 kr

Valp Mini, 2 kg | Torrfoder för valpar som främjar tillväxten hos mindre raser

Högt protein- och fettinnehåll för en optimal tillväxt

179,00 kr

Boll, S | Studsande gummiboll

Rolig och hållbar leksak

45,00 kr

Populär

55,00 kr

Tugg Plus S, 10-pack | Dental tuggben som innehåller grönt te

Glutenfria och främjar en god tandhälsa för hundar

169,00 kr

159,00 kr

Öron, 125 ml | Mild och skonsam öronrengöring med cidervinäger

För en god öronhygien för friska husdjurs öron

139,00 kr

Har ditt husdjur något speciellt behov eller tillstånd som inte är rastypiskt?

Svara på några korta frågor och du får reda på vad vi föreslår för ditt husdjur.

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, det fastnar inte på våra tassar, vilket betyder mindre dammsugning för våra människovänner. Det eliminerar också obehagliga lukter! Fem tassar från oss! Ps. Vi fyller tre år på alla hjärtans dag!

Stenis

Tack Husse för det läckra fodret, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av hundfoder, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för era husdjur. Vi använder endast noggrant utvalda, högkvalitativa ingredienser i våra produkter som foder, godsaker och kosttillskott. Alla våra produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och hålls under ständig veterinärkontroll. Våra återförsäljare är välutbildade inom hund- och kattmat samt näringslära och står redo att hjälpa er välja rätt foder för er hund, katt eller häst. Vi erbjuder även hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt sortiment finns allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter är en solid bas för deras kosthållning och vi erbjuder specialanpassat foder för olika storlekar och livssteg, från foder till valpar och kattungar till vuxna och äldre djur.

Har du en hund eller katt med specifika näringsbehov?
Vi hanterar specialbehoven med omsorg. Om ni kämpar med matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en steriliserad eller kastrerad hund eller katt, så har vi anpassat foder även för dessa behov.
Är du på jakt efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är tillverkade av material av högsta kvalitet, de är hållbara och ger både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning. Du kan komplettera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med våra läckra godbitar. Vi erbjuder även godis för hundar, katter och hästar, perfekt som kosttillskott eller som belöning under och efter träning.
Behöver du produkter inom omsorg och hälsa för ditt husdjur? Vi erbjuder allt från schampo till kosttillskott och produkter för päls- och klövvård av högsta kvalitet.