Näringslära kattungar – varför är det så viktigt med en hälsosam diet?

Kattungar

Det första året i en kattunges liv växer och utvecklas den fort och du kommer att kunna följa den mentala och fysiska förändringen under året. Det är också då katten lär sig hur den ska uppföra sig hemma och hur den ska umgås med människor och djur. Kort sagt är de första 12 månaderna i kattungarnas liv en tid då mycket händer och rätt var det är upptäcker du att din kattunge har blivit stor.

Hur utfodrar man kattungar?

En kattunges matsmältning är inte fullt utvecklad och de har små och känsliga magar. Därför bör du dela upp din kattunges dagsranson foder i flera små måltider under dagen. Vartefter kattungen växer kan du minska antalet måltider under dagen och öka varje portion. Lär katten att äta sitt foder på bestämda tider under dagen och lämna inte matskålen framme om katten inte vill äta. När din katt blir hungrig kommer den att äta. Att ge katten för mycket foder leder till övervikt och fetma.

Rekommenderad näring för kattungar:

Exclusive Kattunge | Komplett foder speciellt framtagen för växande kattungar.

Exclusive Kattunge rekommenderas för kattungar från avvänjning till 12 månader med högt innehåll av animaliskt protein och fett för att stödja hälsosam tillväxt. Passar även för dräktiga och digivande katter.
growth_plus
energy_plus
Protein: 34%
Fetthalt: 21%
Kolla in den här

Våt- eller torrfoder?

När det gäller kattens foder råder det olika åsikter om torr- och våtfoder och dess olika fördelar. Många katter tycker inte om att dricka sitt vatten ur en skål på golvet, men för lite vätska tillsammans med känsliga urinvägar gör katter mottagliga för olika urinvägssjukdomar. Att utfodra med ett våtfoder ger din katt tillräckligt med vätska, medan torrfoder bidrar till mekanisk rengöring av kattens tänder. Om man utfodrar sin katt med torrfoder kan det vara bra att förbättra smaken och säkerställa vätskebalansen genom att blanda torrfoder med våtfoder och på så sätt ta till vara deras respektive fördelar.

Varför är det så viktigt att välja rätt foder och diet?

Att ge sin katt ett bra och anpassat foder är en förutsättning för kattens utveckling och en god hälsa. Det ger din katt alla de nödvändiga näringsämnen en kattunge behöver under sin uppväxt för att bli en frisk vuxen katt. Ett kattfoder ska innehålla en balanserad blandning av kalcium och fosfor som ger starkt skelett och starka tänder, rikt på antioxidanter som skyddar din katt från fria radikaler. Det ska också innehålla vitamin A och E för ett starkt immunförsvar, Omega-3 och Omega-6 fettsyror som bidrar till att minska inflammationer. Det är viktigt att ett kattfoder även innehåller Taurin, en aminosyra nödvändig för kattens ögon- och hjärtfunktion eftersom katter inte kan producera det på egen hand.

När är det dags att ändra fodertyp?

Foder för kattungar används tills katten blir ett år gammal. Därefter kan du börja utfodra din katt med ett foder för vuxna katter. Det är viktigt att vid varje foderbyte göra bytet under en övergångsperiod, på så vi kan kattens matsmältningssystem hinna vänja sig vid det nya fodret. En lämplig övergångsperiod är att under de första två dagarna måltiden med ¼ av det nya fodret och ¾ av det gamla. På tredje och fjärde dagen ger du din katt en blandning med hälften av det nya fodret och hälften det gamla. På femte och sjätte dagen ger du din katt ¼ av det gamla fodret och ¾ av det nya fodret. Efter ca en vecka bör du kunna ge din katt 100% nytt foder utan problem. Att utfodra vuxna katter med foder för kattungar går inte, katten kommer då få ett betydande kaloriunderskott.

Det kan fortsatt vara användbart för kattungar:

Tuna Recipe, 12-pack | Ett hälsosamt mellanmål med tonfisk

Används som topping eller som mellanmål

159,00 kr

Populär

Aptit Tonfisk, box | 12 påsar med smakrika aptitretare för katt

Topping med tonfisk i sås, kompletteringsfoder

239,00 kr

Populär

Aptit Kyckling, box | 12 påsar smakrika aptitretare för katt

Topping med kyckling i sås, kompletteringsfoder

239,00 kr

49,00 kr

17,90 kr

13,90 kr

Gourmet pâté - fish, 100 g | Smakrik paté med fisk för vuxna katter

Hälsosamt och komplett våtfoder för katter

11,00 kr

4 Sorter, 4 x 100 g | Förpackning om 4 påsar till katt

Förpackning med 4 olika smaker våtfoder

39,00 kr

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, den fastnar inte på våra tassar och vår husse och matte slipper dammsuga så mycket. Den tar bort trist lukt med!
Så 5 tassar från oss, vi blir även 3 år på ”alla hjärtans dag”

Stenis

Tack Husse för smarrigt käk, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av foder för hundar, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för Era husdjur. Alla våra produkter såsom foder, godsaker och kosttillskott görs endast av noggrant utvalda ingredienser av högsta kvalitet. Alla produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och produktionslinjerna står under ständig veterinärkontroll. Förutom kvaliteten på våra produkter, betyder det också kvaliteten på tjänsten är extra bra. Våra återförsälajare är grundligt utbildade inom hund- och kattmatoch näringslära och hjälper dig gärna att välja rätt foder för din hund, katt eller häst. Vi erbjuder hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt erbjudande hittar du allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter utgör en bra grund gällande deras kost – vi har anpassade foder för hundar och katter av olika storlekar och i olika skeden av livet, dvs valpar och kattungar, vuxna och äldre.

Har du en hund eller katt med särskilda näringsbehov?
Vi tar hand om de särskilda behoven med varm hand. Lider ni av matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en katt eller hund som är steriliserad/kastrerad så finns det ett anpassat foder även för er.
Letar du efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är gjorda av material av högsta kvalitet, de är hållbara och kommer att ge både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning ihop. Du kan addera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med läckra delikatesser. Vi erbjuder godis för hundar, katter och hästar som är ett välsmakande tillskott till kosten men också som belöning under och efter träning.
Behöver du produker inom omtanke och hälsa till ditt husdjur? Vi erbjuder både shampoo och kosttillskott och päls och klovårdsprodukter av högsta kvalitet.