Näringslära kattungar – varför är det så viktigt med en hälsosam diet?

Kattungar

Det första året i en kattunges liv växer och utvecklas den fort och du kommer att kunna följa den mentala och fysiska förändringen under året. Det är också då katten lär sig hur den ska uppföra sig hemma och hur den ska umgås med människor och djur. Kort sagt är de första 12 månaderna i kattungarnas liv en tid då mycket händer och rätt var det är upptäcker du att din kattunge har blivit stor.

Hur utfodrar man kattungar?

En kattunges matsmältning är inte fullt utvecklad och de har små och känsliga magar. Därför bör du dela upp din kattunges dagsranson foder i flera små måltider under dagen. Vartefter kattungen växer kan du minska antalet måltider under dagen och öka varje portion. Lär katten att äta sitt foder på bestämda tider under dagen och lämna inte matskålen framme om katten inte vill äta. När din katt blir hungrig kommer den att äta. Att ge katten för mycket foder leder till övervikt och fetma.

Rekommenderad näring för kattungar:

Exclusive Kattunge | Komplett foder speciellt framtagen för växande kattungar.

Exclusive Kattunge rekommenderas för kattungar från avvänjning till 12 månader med högt innehåll av animaliskt protein och fett för att stödja hälsosam tillväxt. Passar även för dräktiga och digivande katter.
growth_plus
energy_plus
Protein: 34%
Fetthalt: 21%
Kolla in den här

Våt- eller torrfoder?

När det gäller kattens foder råder det olika åsikter om torr- och våtfoder och dess olika fördelar. Många katter tycker inte om att dricka sitt vatten ur en skål på golvet, men för lite vätska tillsammans med känsliga urinvägar gör katter mottagliga för olika urinvägssjukdomar. Att utfodra med ett våtfoder ger din katt tillräckligt med vätska, medan torrfoder bidrar till mekanisk rengöring av kattens tänder. Om man utfodrar sin katt med torrfoder kan det vara bra att förbättra smaken och säkerställa vätskebalansen genom att blanda torrfoder med våtfoder och på så sätt ta till vara deras respektive fördelar.

Varför är det så viktigt att välja rätt foder och diet?

Att ge sin katt ett bra och anpassat foder är en förutsättning för kattens utveckling och en god hälsa. Det ger din katt alla de nödvändiga näringsämnen en kattunge behöver under sin uppväxt för att bli en frisk vuxen katt. Ett kattfoder ska innehålla en balanserad blandning av kalcium och fosfor som ger starkt skelett och starka tänder, rikt på antioxidanter som skyddar din katt från fria radikaler. Det ska också innehålla vitamin A och E för ett starkt immunförsvar, Omega-3 och Omega-6 fettsyror som bidrar till att minska inflammationer. Det är viktigt att ett kattfoder även innehåller Taurin, en aminosyra nödvändig för kattens ögon- och hjärtfunktion eftersom katter inte kan producera det på egen hand.

När är det dags att ändra fodertyp?

Foder för kattungar används tills katten blir ett år gammal. Därefter kan du börja utfodra din katt med ett foder för vuxna katter. Det är viktigt att vid varje foderbyte göra bytet under en övergångsperiod, på så vi kan kattens matsmältningssystem hinna vänja sig vid det nya fodret. En lämplig övergångsperiod är att under de första två dagarna måltiden med ¼ av det nya fodret och ¾ av det gamla. På tredje och fjärde dagen ger du din katt en blandning med hälften av det nya fodret och hälften det gamla. På femte och sjätte dagen ger du din katt ¼ av det gamla fodret och ¾ av det nya fodret. Efter ca en vecka bör du kunna ge din katt 100% nytt foder utan problem. Att utfodra vuxna katter med foder för kattungar går inte, katten kommer då få ett betydande kaloriunderskott.

Det kan fortsatt vara användbart för kattungar:

Tuna Recipe, 12-pack | Ett hälsosamt mellanmål med tonfisk

Används som topping eller som mellanmål

159,00 kr

Populär

Aptit Tonfisk, box | 12 påsar med smakrika aptitretare för katt

Topping med tonfisk i sås, kompletteringsfoder

239,00 kr

Populär

Aptit Kyckling, box | 12 påsar smakrika aptitretare för katt

Topping med kyckling i sås, kompletteringsfoder

239,00 kr

17,90 kr

13,90 kr

Gourmet pâté - fish, 100 g | Smakrik paté med fisk för vuxna katter

Hälsosamt och komplett våtfoder för katter

11,00 kr

4 Sorter, 4 x 100 g | Förpackning om 4 påsar till katt

Förpackning med 4 olika smaker våtfoder

39,00 kr

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, det fastnar inte på våra tassar, vilket betyder mindre dammsugning för våra människovänner. Det eliminerar också obehagliga lukter! Fem tassar från oss! Ps. Vi fyller tre år på alla hjärtans dag!

Stenis

Tack Husse för det läckra fodret, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av hundfoder, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för era husdjur. Vi använder endast noggrant utvalda, högkvalitativa ingredienser i våra produkter som foder, godsaker och kosttillskott. Alla våra produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och hålls under ständig veterinärkontroll. Våra återförsäljare är välutbildade inom hund- och kattmat samt näringslära och står redo att hjälpa er välja rätt foder för er hund, katt eller häst. Vi erbjuder även hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt sortiment finns allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter är en solid bas för deras kosthållning och vi erbjuder specialanpassat foder för olika storlekar och livssteg, från foder till valpar och kattungar till vuxna och äldre djur.

Har du en hund eller katt med specifika näringsbehov?
Vi hanterar specialbehoven med omsorg. Om ni kämpar med matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en steriliserad eller kastrerad hund eller katt, så har vi anpassat foder även för dessa behov.
Är du på jakt efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är tillverkade av material av högsta kvalitet, de är hållbara och ger både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning. Du kan komplettera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med våra läckra godbitar. Vi erbjuder även godis för hundar, katter och hästar, perfekt som kosttillskott eller som belöning under och efter träning.
Behöver du produkter inom omsorg och hälsa för ditt husdjur? Vi erbjuder allt från schampo till kosttillskott och produkter för päls- och klövvård av högsta kvalitet.