Urinvägsproblem hos katter - varför är det ett så vanligt problem?

Problem med urinvägarna

Vilda katter har inte vant sig att dricka stillastående vatten. I åratal fick dessa rovdjur sin dagliga vätska från sina byten. Även om huskatter har kommit långt i sin utveckling och förändrats mycket, kan man i många fall fortfarande se likheterna med deras vilda förfäder. Att dricka stillastående vatten är fortfarande något som katter inte tycker är naturligt och bekvämt, vilket i många fall kan leda till urinvägsproblem.

Det finns många katter som inte vill dricka vatten ur en skål. Även om du kan hitta några kattdjur som gör det, föredrar de flesta katter vatten från en kran eller en speciell kattfontän. Trots alla knep för att få dem att dricka vatten är det många katter som inte får i sig tillräckligt med vätska på en dag. Hur ser du till att din katt håller sig hydrerad?

Blötfoder kontra torrfoder

Våtfoder är ett bra val för en katt. Med en fukthalt på cirka 80 % ger våtfoder din katt tillräckligt med vätska under dagen. Men katter är kinkig och kan ha individuella preferenser. Även om du vill ge din katt uteslutande våtfoder, kanske din katt föredrar torrfoder. En kombination av dem båda kan i de fallen vara ett utmärkt val.

Med en fukthalt på cirka 80 % kommer våt kattmat lätt att ge din katt tillräckligt med vätska under hela dagen

Hur införlivar man våtfoder i kattens kost?

Det kan vara svårt att förändra en katts diet på en dag, varje nytt foder bör introduceras gradvis och blandas ut med nuvarande foder. På så sätt har din katts matsmältningssystem en chans att vänja sig vid det nya fodret och du minimerar risken för matsmältningsproblem. Torrfoder för katter kan blandas med våtfoder såväl som mellanmål, vilket ökar smakligheten och ger mer vätska i din katts dagsranson. Med tiden kan du försöka öka mängden våtfoder i en måltid, och efter en tid kommer du att kunna servera din katt endast våtfodret.

Diet för katter med urinvägsproblem

Kattens urinvägar är känsliga och benägna för infektioner och sjukdomar, t.ex. njursten. En bra kost kan bidra till att hålla din katts urinvägar i god hälsa och form. Formler för katter med känsliga urinvägar kan bidra till att sänka pH-nivån i din katts urin.

Kattens urinvägar är känsliga och benägna för infektioner och sjukdomar, t.ex. njursten.

Rekommenderas för katter med urinvägsproblem:

Exclusive Urinary | Komplett torrfoder som hjälper till att bibehålla urinhälsa

Exclusive Urinary innehåller lågt magnesiuminnehåll och tranbär, minskar urin pH och stimulerar vattenintaget för att stödja urinhälsan.
ph_low
mg_low
Protein: 26.0%
Fetthalt: 20.0%
Kolla in den här

Indikator | Klumpbildande kattströ

Klumpbildande kattströ med pH-indikator.
super_clumping
odour_control
Kolla in den här

Hur kontrollerar man om katten har problem med urinvägarna?

Katter har hög smärttolerans, det vara riktigt svårt ibland att avgöra om din katt har ont. Men med urinvägsproblem finns det vissa signaler, till exempel kan din katt börja jama när den går i kattlådan. Om din katt plötsligt kissar utanför kattlådan bör du vara mer uppmärksam på hur den mår. Det enklaste sättet att se om din katt har problem med urinvägarna är genom urinanalys. Att ta ett prov av din katts urin kan vara lite knepigt.

Övriga produkter för friska urinvägar:

29,00 kr

Kattströ Vit, 2 x 15 L | Gjord av vit betonitlera av finaste kvalitét.

Bentonitleran som kattströt är gjort av bildar snabbt lagom stora klumpar.

518,00 kr

Populär

159,00 kr

Tuna Recipe, 12-pack | Ett hälsosamt mellanmål med tonfisk

Används som topping eller som mellanmål

159,00 kr

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, det fastnar inte på våra tassar, vilket betyder mindre dammsugning för våra människovänner. Det eliminerar också obehagliga lukter! Fem tassar från oss! Ps. Vi fyller tre år på alla hjärtans dag!

Stenis

Tack Husse för det läckra fodret, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av hundfoder, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för era husdjur. Vi använder endast noggrant utvalda, högkvalitativa ingredienser i våra produkter som foder, godsaker och kosttillskott. Alla våra produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och hålls under ständig veterinärkontroll. Våra återförsäljare är välutbildade inom hund- och kattmat samt näringslära och står redo att hjälpa er välja rätt foder för er hund, katt eller häst. Vi erbjuder även hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt sortiment finns allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter är en solid bas för deras kosthållning och vi erbjuder specialanpassat foder för olika storlekar och livssteg, från foder till valpar och kattungar till vuxna och äldre djur.

Har du en hund eller katt med specifika näringsbehov?
Vi hanterar specialbehoven med omsorg. Om ni kämpar med matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en steriliserad eller kastrerad hund eller katt, så har vi anpassat foder även för dessa behov.
Är du på jakt efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är tillverkade av material av högsta kvalitet, de är hållbara och ger både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning. Du kan komplettera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med våra läckra godbitar. Vi erbjuder även godis för hundar, katter och hästar, perfekt som kosttillskott eller som belöning under och efter träning.
Behöver du produkter inom omsorg och hälsa för ditt husdjur? Vi erbjuder allt från schampo till kosttillskott och produkter för päls- och klövvård av högsta kvalitet.