Urinvägsproblem hos katter - varför är det ett så vanligt problem?

Problem med urinvägarna

Vilda katter har inte vant sig att dricka stillastående vatten. I åratal fick dessa rovdjur sin dagliga vätska från sina byten. Även om huskatter har kommit långt i sin utveckling och förändrats mycket, kan man i många fall fortfarande se likheterna med deras vilda förfäder. Att dricka stillastående vatten är fortfarande något som katter inte tycker är naturligt och bekvämt, vilket i många fall kan leda till urinvägsproblem.

Det finns många katter som inte vill dricka vatten ur en skål. Även om du kan hitta några kattdjur som gör det, föredrar de flesta katter vatten från en kran eller en speciell kattfontän. Trots alla knep för att få dem att dricka vatten är det många katter som inte får i sig tillräckligt med vätska på en dag. Hur ser du till att din katt håller sig hydrerad?

Blötfoder kontra torrfoder

Våtfoder är ett bra val för en katt. Med en fukthalt på cirka 80 % ger våtfoder din katt tillräckligt med vätska under dagen. Men katter är kinkig och kan ha individuella preferenser. Även om du vill ge din katt uteslutande våtfoder, kanske din katt föredrar torrfoder. En kombination av dem båda kan i de fallen vara ett utmärkt val.

Med en fukthalt på cirka 80 % kommer våt kattmat lätt att ge din katt tillräckligt med vätska under hela dagen

Hur införlivar man våtfoder i kattens kost?

Det kan vara svårt att förändra en katts diet på en dag, varje nytt foder bör introduceras gradvis och blandas ut med nuvarande foder. På så sätt har din katts matsmältningssystem en chans att vänja sig vid det nya fodret och du minimerar risken för matsmältningsproblem. Torrfoder för katter kan blandas med våtfoder såväl som mellanmål, vilket ökar smakligheten och ger mer vätska i din katts dagsranson. Med tiden kan du försöka öka mängden våtfoder i en måltid, och efter en tid kommer du att kunna servera din katt endast våtfodret.

Diet för katter med urinvägsproblem

Kattens urinvägar är känsliga och benägna för infektioner och sjukdomar, t.ex. njursten. En bra kost kan bidra till att hålla din katts urinvägar i god hälsa och form. Formler för katter med känsliga urinvägar kan bidra till att sänka pH-nivån i din katts urin.

Kattens urinvägar är känsliga och benägna för infektioner och sjukdomar, t.ex. njursten.

Rekommenderas för katter med urinvägsproblem:

Exclusive Urinary | Komplett torrfoder som hjälper till att bibehålla urinhälsa

Exclusive Urinary innehåller lågt magnesiuminnehåll och tranbär, minskar urin pH och stimulerar vattenintaget för att stödja urinhälsan.
ph_low
mg_low
Protein: 26.0%
Fetthalt: 20.0%
Kolla in den här

Indikator | Klumpbildande kattströ

Klumpbildande kattströ med pH-indikator.
super_clumping
odour_control
Kolla in den här

Hur kontrollerar man om katten har problem med urinvägarna?

Katter har hög smärttolerans, det vara riktigt svårt ibland att avgöra om din katt har ont. Men med urinvägsproblem finns det vissa signaler, till exempel kan din katt börja jama när den går i kattlådan. Om din katt plötsligt kissar utanför kattlådan bör du vara mer uppmärksam på hur den mår. Det enklaste sättet att se om din katt har problem med urinvägarna är genom urinanalys. Att ta ett prov av din katts urin kan vara lite knepigt.

Övriga produkter för friska urinvägar:

29,00 kr

99,00 kr

Kattströ Vit, 2 x 15 L | Gjord av vit betonitlera av finaste kvalitét.

Bentonitleran som kattströt är gjort av bildar snabbt lagom stora klumpar.

518,00 kr

Populär

Laxolja, 300 ml | 100 % naturlig laxolja framställs av färsk lax från Norge

Smakrik topping och en perfekt energikälla

159,00 kr

Tuna Recipe, 12-pack | Ett hälsosamt mellanmål med tonfisk

Används som topping eller som mellanmål

159,00 kr

Glada husdjur hos Husse!

 

Luke & Leia

Vi älskar Husses kattsand, den fastnar inte på våra tassar och vår husse och matte slipper dammsuga så mycket. Den tar bort trist lukt med!
Så 5 tassar från oss, vi blir även 3 år på ”alla hjärtans dag”

Stenis

Tack Husse för smarrigt käk, min matte ger mig Ocean Care som är glutenfritt. Pälsen glänser och magen mår prima! Jag kom i kontakt med Husse i julas när jag fick deras smaskiga julkalender i present.

Vi uppskattas av

Joina Husse!

Du bestämmer själv över din tid och driver ditt egna lokal företag. Sök nu!

Jobba med oss

Husse - för hundar, katter och hästar

Husse är en svensk producent av foder för hundar, katter och hästar med över 30 års erfarenhet på marknaden. Vårt mål är att främja en hälsosam livsstil för Era husdjur. Alla våra produkter såsom foder, godsaker och kosttillskott görs endast av noggrant utvalda ingredienser av högsta kvalitet. Alla produkter tillverkas enligt traditionella skandinaviska recept och produktionslinjerna står under ständig veterinärkontroll. Förutom kvaliteten på våra produkter, betyder det också kvaliteten på tjänsten är extra bra. Våra återförsälajare är grundligt utbildade inom hund- och kattmatoch näringslära och hjälper dig gärna att välja rätt foder för din hund, katt eller häst. Vi erbjuder hemleverans av alla våra produkter direkt till er dörr.

Allt du behöver för ditt husdjur på ett ställe

I vårt erbjudande hittar du allt ditt husdjur kan behöva. Vårt torrfoder för hundar och katter utgör en bra grund gällande deras kost – vi har anpassade foder för hundar och katter av olika storlekar och i olika skeden av livet, dvs valpar och kattungar, vuxna och äldre.

Har du en hund eller katt med särskilda näringsbehov?
Vi tar hand om de särskilda behoven med varm hand. Lider ni av matsmältningsproblem, födoämnesallergier, övervikt eller har en katt eller hund som är steriliserad/kastrerad så finns det ett anpassat foder även för er.
Letar du efter leksaker för hundar och katter?
Våra leksaker är gjorda av material av högsta kvalitet, de är hållbara och kommer att ge både dig och ditt husdjur många timmar av underhållning ihop. Du kan addera den hälsosamma och naturliga kosten för din hund, katt eller häst med läckra delikatesser. Vi erbjuder godis för hundar, katter och hästar som är ett välsmakande tillskott till kosten men också som belöning under och efter träning.
Behöver du produker inom omtanke och hälsa till ditt husdjur? Vi erbjuder både shampoo och kosttillskott och päls och klovårdsprodukter av högsta kvalitet.