Att tänka på som franchisetagare

Att starta en verksamhet med ett etablerat varumärke är lockande av flera anledningar. Risken är lägre och man behöver inte lägga lika mycket pengar på marknadsföring. I utbyte betalar franchisetagaren en avgift, samt tecknar ett avtal om att följa vissa regler. Det betyder inte att lösningen är helt utan risk. Innan du beslutar dig för att bli en franchisetagare bör du ha koll på följande saker:

1. Hur ser affärsmodellen ut?

Många franchisetagare tittar bara på franchiseavgiften och tänker inte på helheten. Kommer konceptet fungera i just ditt område? Finns ett tillräckligt stort kundunderlag? Målet är inte bara att verksamheten ska gå runt rent ekonomiskt. Helst vill du uppnå hög lönsamhet.

2. Gå igenom avtalet noggrant

Grunden till samarbetet är franchiseavtalet. Stora skillnader existerar mellan olika avtal. Lita inte för mycket på muntliga utfästelser, utan se till att allt är reglerat skriftligt. Till exempel måste du ha koll på vilka begränsningar som finns, om någonting i avtalet kan förändras med tiden och vilket ekonomiskt ansvar du har personligen.

3. Rådfråga andra franchisetagare

Ett gott råd är att prata med en annan franchisetagare i branschen. Fråga om deras verksamhet är lönsam och hur väl samarbetet fungerar med franchisegivaren. Deras erfarenhet kan vara ovärderlig. Mycket av den information de bidrar med går aldrig att hitta på nätet.

4. Skaffa dig tillräckligt med hjälp

Även med ett riktigt bra franchisekoncept lär det dyka upp en eller annan konflikt. Ofta är det bra att ha en stabil partner att kunna luta sig mot. Samma sak gäller om du överväger att sälja din verksamhet i framtiden. Organisationer som Sveriges Franchisetagare kan exempelvis fungera som effektivt stöd. Det är också bra att ha skicklig jurist vid sin sida, gärna kunnig inom avtalsrätt.

5. Välj inte franchise med hjärtat

Det kan låta lite trist att inte kunna följa sina drömmar och inte få välja exakt den bransch man vill jobba i. Vissa branscher är glödheta, medan andra är på klar nedgång. Vill du nå framgång är det bäst att välja en franchise med hög potential. Husse arbetar med digital webbhandel vilket verkligen är framtiden inom försäljning. Utveckla dig själv och som företagare med ett fantastiskt och väl beprövat franchisekoncept!


Läs mer om hur du blir franchiser hos Husse!

Scroll