Har min hund allergi?

Det är vanligt att hundar kan utveckla allergier, precis som vi människor. Den vanligaste förekommande allergin är mot dammkvalster som finns i nästan varje hem. En hund med allergi behöver behandling mot det ämne som utlöser allergin. Ju tidigare hunden får behandling desto större är chanserna att den kan leva ett så bra hundliv som möjligt utan större besvär i vardagen.

Den allergi som ökar kraftigast kallas Atopi och är en allergi mot luftburna ämnen. Det innebär att immunförsvaret överreagerar på ett visst ämne i omgivningen i luften. Allergin leder till att hunden får en inflammation som ofta utmärker sig i form av klåda i öron, ljumskar, tassar, ansikte och rumpan. Om hunden besväras av klåda, rinniga ögon och biter eller slickar sig på tassarna lider den troligtvis av någon form av atopisk allergi.

Din hund kan vara allergisk mot ett eller flera ämnen i luften. Dessa ämnen benämns som allergener och är oftast ett protein från pollen, mögel eller kvalster. För att ta reda på vilket ämne din hund är allergisk mot kan man göra ett så kallat pricktest. Då injicerar man en rad allergener i hundens hud och dokumenterar vilka som utlöser en reaktion i form av klåda, rodnad och/eller svullnad. När du vet vad din hund är allergisk mot kan man börja behandla allergin med hjälp av vaccinering.

Idag kan man ta fram ett skräddarsytt vaccin mot det specifika ämne som din hund är allergisk emot, behandlingen kallas för hyposenisbilisering. Vaccineringen utförs genom att man regelbundet injicerar hunden med små doser av allergenen, vilket gör att immunförsvaret successivt vänjer sig vid ämnet. En allergisk reaktion tillslut uteblir när hunden kommer i kontakt med ämnet som utlöser allergin.

Om din hund är allergisk eller har problem med allergier bör du inte låta den gå i avel. Allergier är ofta ärftligt och det är mycket vanligt att en hunds avkomma utvecklar samma allergi som sina föräldrar.

Det finns olika typer av behandlingar för hundar med allergi:

  • Klåddämpande mediciner såsom kortison och antihistaminer. Genom att behandla din hund med dessa mediciner lindras symptomen, det vill säga själva klådan, dock har medicinerna har ingen påverkan mot allergins utlösande effekt.

  • Schamponering och balsamering av din hunds hud. Detta stärker hudens naturliga immunförsvar. Det sköljer bort allergen och gör huden smidigare och inte lika torr, vilket också lindrar symptomen.

  • Regelbundet injicera små doser av allergenet i hundens hud, så kallad hyposenisbilisering. Dosen med allergen ökas successivt tills immunförsvaret vant sig och inga kraftiga allergiska reaktioner uppstår. Behandlingen måste dock fortgå resten av hundens liv.

  • Allergifoder för hundar av hög kvalitet kan hjälpa en hund att må bättre från sina allergiproblem och dämpa de allergiska besvär som hunden har.

Husse's allergifoder för hundar

Våra foder är speciellt framtagna för hundar med allergiska problem. Våra allergifoder har hjälpt många hundar att må bättre och att bli av med sina allergirelaterade problem. Prova vårt allergi foder till din hund och du kommer att märka skillnad på din hunds välmående.

Rekommenderade produkter:

Optimal Sensitive är en helt glutenfri produkt för hundar med allergiproblem. Helt fri från färgämnen och konserveringsmedel.

Calendula officinalis extrakt är känt för anti-inflammatoriska och svampdödande egenskaper och är lugnandeför alla typer av irritationer och utslag i hud och päls.

 

 

Scroll