Hovvård för hästar

När det kommer till att ta hand om din hästs hovar är det viktigt att du som hästägare ser till att vårda dem regelbundet vilket i sin tur bör utföras av en professionell hovslagare. Vare sig din häst är skodd eller ej, bör hovarna vårdas ungefär var 6-8 vecka.

För att hästens hovar ska hålla sig i bra skick kan du som hästägare även se till att din häst vistas i en hästbox där underlaget är torrt och rent. Var även noggrann med att träna din häst att vara ute mycket där det finns varierat underlag. Ett annat sätt som kan hjälpa din hästs hovar, är att tillgodose din häst med foder so m innehåller mineraler. Ett bra mineralfoder främjar nämligen hovens tillväxt och gör att de fungerar bra. Se även till att kratsa ur hovarna dagligen innan varje ridpass. Detta gäller för både hästar som är skodda och de som inte är det. Vintertid bör hästar dessutom broddas för att kunna klara att gå i isiga hagar och på halt väglag. Broddar används också under tävling och träning på terräng samt vid hoppning på gräsunderlag. Broddar ska avlägsnas när de inte behövs, då de kan generera i skador på hästens hovar. Under sommartid händer det att hästar får problem med torra hovar som spricker. En lösning är då att att smörja hästens hovar och hovväggar med hovolja eller hovfett som återfuktar och som upprätthåller en god hovkvalitét. Vi rekommenderar att smörja din hästs hovar året runt.

Hovarna är mycket viktiga för hästen

Ha i åtanke att hästarnas hovar fungerar som kroppens stötdämpare och är avgörande i hästens hälsa. Hästens hovar har som uppgift att klara av att bära upp hela hästens kroppsvikt. Utöver det hjälper hovarna hästen att kunna finna balans i kroppen. Bra vård av hovar leder sålunda till att hästens kropp håller längre. Vi vill understryka att du som hästägare inte behöver veta precis allt om hovar, så länge du regelbundet tar hjälp av en professionell hovslagare eller en veterinär som kan hjälpa din häst med att få den bästa hovvården. Tyvärr förekommer det att hästar får allvarliga sjukdomar, inflammationer eller skador i hovarna. Om du är orolig över din hästs hovar råder vi dig att ta kontakt med både veterinär och hovslagare som kan ge din häst vård. 

Rekommenderade produkterScroll