Hundens vikt & hälsa

Din hund är en familjemedlem och givetvis vill du behandla hunden väl, men vet du om din hund har en hälsosam vikt? Om din hund är överviktig kan detta leda till en mängd med hälsoproblem. Det är även viktigt att din hund inte är för smal, om din hund är underviktig kan detta försvaga din hunds immunsystem och därmed ge din hund ett kortare liv.

Hur mycket ska din hund väga?

Varje hund har en idealvikt som bestäms av hundens unika kroppsform, storlek och ras. Inom olika raser kan det finnas många olika storlekar, trots detta kan du ta reda på om din hund är hälsosam. Det första du ska göra är att ta en titt på din hund ovanifrån. Du borde se en tydlig midja bakom revbenen och en inbuktning vid höfterna när du tittar på hunden från sidan.

Kontrollera din hunds vikt

Om du drar händerna över hundens sida ska du kunna känna revbenen utan överflödigt fett som täcker dem. Väg din hund om detta stämmer för att se vad hundens idealvikt är. Om du däremot kan se hundens revben och höftben samt ryggrad utan att du rör vid din hund och den dessutom har en skarpt markerad midja är hunden underviktig.

Däremot om hunden ser ut lite mer som en fotboll när du tittar på den från ovan och fett hindrar dig från att se hundens midja är denna överviktig. Ibland kan du till och med se synligt fett ovanför svansen och längs ryggraden. Då är det dags för dig att sätta din hund på en diet och börja gå längre promenader. Rådfråga din kostrådgivare från Husse vilket foder som passar just er bäst.

Övervikt kan leda till sjukdomar

Liksom för människor kan övervikt hos en hund leda till hjärtsjukdomar, diabetes och problem med metabolismen. En överviktig hund kan även lida av artrit och problem med att röra på sig på grund av övervikt. Extra vikt runt revbenen kan även innebära att hunden får andningsproblem vilket innebär att de har problem med att kontrollera sin kroppstemperatur.

Tillsammans med din veterinär kan du skapa ett program för din hund som innebär en diet med bra fetter, protein och hälsosamma ingredienser samt ett träningsprogram som kommer att få din hund i god form.

Vi på Husse erbjuder specialutformade foder för överviktiga hundar. Se vårt sortiment här!

 

Scroll