Är min hund överviktig?

Vad kan man göra om hunden är överviktig? Fetma och övervikt är idag ett vanligt hälsoproblem hos våra husdjur. Övervikt hos hundar kan ge negativa hälsoeffekter och följdsjukdomar, precis som hos människor. Ungefär hälften av alla hundar i Sverige idag är överviktiga på grund av onyttig mat, för högt kaloriintag och för lite motion.

Övervikt kan få många allvarliga följder som diabetes, ledproblem, hjärt- och lungproblem, ämnesomsättningsrubbningar och problem med hud och päls, vilket kan innebära att hundens livslängd förkortas betydligt. Genom att ändra din hunds kostvanor kan den få en högre livskvalitet och leva längre.

De flesta hundägare är väl medvetna om riskerna med övervikt, men det kan vara svårt att veta hur man håller hunden i en god form. Den bästa metoden för en hälsosam hund är att säkerställa att hunden inte får för mycket eller för lite foder, tillsammans med rätt motion.

I ett hushåll med många familjemedlemmar är risken högre att hunden blir överviktig än i ett hushåll med få familjemedlemmar. När flera personer ansvarar för hundens matintag är det svårt att kontrollera exakta mängder foder, matrester och godis som hunden får i sig. Det bästa är att alla i hushållet är överens om hur hundens rutiner kring utfodring ska se ut och hålla sig till ett strikt schema. Om hunden får stora mängder godis eller matrester, kom då ihåg att minska dagsransonen av det vanliga fodret.

Om hunden redan är överviktig är den enkla lösningen att få hunden att minska i vikt är att byta till ett foder med ett lägre energiinnehåll. Det kan fungera väldigt bra om din hund bara är lite överviktig. Köp ett foder av god kvalitet som har bättre smältbarhet jämfört med många de billiga foder. Husse har ett stort utbud av kalorisnåla foder för överviktiga hundar. Du hittar dem här.

Om det inte fungerar kan du behöva minska fodermängden men kom ihåg att om din hund är väldigt överviktig borde du besöka en veterinär innan bantning inleds.

 

Rekommenderade produkter:

Light Sensitive är speciellt framtaget för att tillgodose näringsbehovet hos mindre aktiva hundar och överviktiga hundar. Ett utmärkt foder för att hålla din hund i fin form.

Scroll