Varför har min hund tovor?

Tovor i pälsen kan vara jobbigt för din hund men även göra att din hund ser ovårdad ut. Om hunden har stora eller många tovor i armhålor, ljumskar eller på tassarna kan det ge hunden skavsår eller göra det svårt för hunden att röra sig. Huden kan även stramas åt och dras ihop vilket kan göra ont på hunden.

Hunden får främst tovor när den fäller, när det är smutsigt och fuktigt ute, samt om den har sele eller kläder som skaver. En del hundar har päls i dubbla lager och när underhullen lossnar vid fällning orsakar det tovor hos hunden.

Om din hund har en tova är väldigt stor och tät som inte går att borsta ut, är det oftast bäst att klippa bort den helt och hållet. Var försiktig med saxen nära din hunds hud så att du inte råkar klippa hunden i skinnet. Vi rekommenderar att använda en trubbig sax istället för en vass, som kan skada hunden. Du kan även klippa vertikala snitt i tovan och sedan försöka reda ut den med en hundborste.

Går det att förebygga att hunden får tovor?

Det viktigaste för att förebygga tovor är att hålla pälsen ren och att kamma den regelbundet för att förhindra trassel som kan bilda större tovor. Eftersom tovor oftast bildas nära huden, bör du se till att kamma ända från hårbotten och ut till hårstrånas slut.

Genom att tvätta din hund med ett hundschampo och hundbalsam fösluter det hårstrånas yta och förhindrar att smuts tas upp i pälsen samt att uppkomsten av tovor minskar. Genom att använda ett bra schampo och balsam gör det också enklare för dig att kamma ut pälsen och reda ut potentiella tovor.

Hur hanterar jag en tovig päls?

När du försöker att kamma ut pälsen ska den vara nytvättad och handdukstorkad. Då slits hårstråna mindre och går inte av lika lätt. Om pälsen är lång är det bästa att reda ut eventuella tovor när du tvättar hunden. Skydda din hunds päls genom att använda pälsvårdsspray om du kammar pälsen när den är torr, utan att ha badat hunden.

Det är också viktigt vilken typ av kam som du använder på din hund. Kammen får gärna vara anpassade efter hundens pälstyp. En borste med naturborst sliter mindre på din hunds päls, glider lättare och den drar inte loss päls i onödan som andra borstar kan göra. Efter det kan du kamma igenom pälsen med en grövre metallborste vid behov.

Bra produkter att ha hemma:

  • Hundschampo och hundbalsam
  • Karda och metallkam
  • En bra hundsax

 

Rekommenderade produkter:

PH neutralt och skonsamt shampo mot huden. Med tea tree olja, känd för sina läkande, antiseptiska och svampbekämpande egenskaper.

 Ett milt schampo med Australiensk Tea Tree-olja som rengör och lindrar huden för att undvika hudirritationer. Detta schampo innehåller bara naturliga ämnen. Ett neutralt pH passar känslig hud särskilt väl. 

Scroll